Megszületett a megállapodás a Vodafone felvásárlásáról
Fotó: Shutterstock

Megvalósul az elmúlt 33 év legnagyobb vállalati felvásárlása

A 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében - tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.


Az infokommunikációs vállalat jelezte, hogy az MFB-vel kötött hitelszerződés kapcsán január 8-án jelent meg a kormány döntése a Magyar Közlönyben. Eszerint a legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor.

Thurzó Ádám Pál, a Portfolió elemzője az Infostartnak azt mondta, az üzlettel nagyon nagy szereplő jön létre a hazai telekommunikációs piacon. Jó néhány éve már egyeduralkodó volt a Magyar Telekom, a kisebb piaci szereplőknek nem nagyon volt esélyük arra, hogy a Telekomot befogják.

A 4iG-nak egy már eleve volt egy távközlési portfóliója, az elmúlt évben megvásárolta a Digit, az Antenna Hungáriát és az Invitechet, ezért már erős vezetékes szolgáltatói háttérbázissal rendelkezett, és ehhez jön most hozzá a Vodafone 800 ezer vezetékes és hárommillió mobilszolgáltatási ügyfele, így összességében a második legnagyobb szereplő lesz magyar távközlési piacon, és néhány év alatt valószínűleg olyan erőt fog képviselni, ami már a Magyar Telekommal összevethető lesz

– mondta a szakértő.

Arról, hogy fogyasztói szempontból milyen következménye lesz a tranzakciónak, Thurzó Ádám Pál azt mondta, nehéz megjósolni, hogyan alakulnak majd a szolgáltatási árak, de a verseny általában jót tesz, ha nem egy egyeduralkodó van egy piacon, akkor az inkább lefelé a tudja elmozdítani az árakat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez egy nagyon tőkeintenzív szektor, és most nagyon sok a befektetés, az 5G hálózatot építik nagy erőkkel az egész világon, ehhez pedig pénz kell.


Ne hagyd ki!