A VPN akkor lehet megoldás, ha az illetéktelen kíváncsiskodókat távol akarjuk tartani
Fotó: Shutterstock

Mi az a VPN és mire jó?

A VPN (Virtual Private Network – Virtuális Magán Hálózat) már két évtizede jelen van a munka miatt utazók és home office-ban dolgozók életében, de mára olyan otthon is hasznos hálózati szolgáltatássá lépett elő, amit mindenkinek ismerni, és használni érdemes.


Ez a VPN

A VPN lehetővé teszi számunkra, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjünk vagy fogadjunk adatokat, mintha közvetlenül kapcsolódnának a privát helyi hálózathoz. A saját gépünk és a VPN-szolgáltató szervere között egy ipari szabvány titkosított kapcsolatot építünk ki, és az internetre a szolgáltató szerverének nevében lépünk ki. Akit érdekel bővebben is, az egy roppant világos összefoglalót olvashat az alábbi webodalon, ahol ingyenes magyar VPN szolgáltatókat is találhat (free VPN hungary).

Számos országban tapasztalhatjuk utazás közben, hogy a helyi szolgáltatókon keresztül a kormányzat cenzúrázza a megjelenő tartalmakat, sőt, korlátozza a hozzáférést egyes weboldalakhoz. De elég egy ingyenes hazai VPN alkalmazást elindítani ahhoz, hogy továbbra is megszokott hírportálunkat és kedvenc közösségi oldalainkat olvassuk.

Nemcsak üzleti úton hanem nyaralás, kirándulás közben is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nyilvános wi-fi-n, hotspoton, vagy egy étterem/kávézó/panzió talán jelszóval védett, de kétséges biztonsági rendszerű kapcsolatán keresztül kell banki, vagy más hivatalos ügyeket intézni. Ezek pompás vadászterületei a hackereknek, adathalászoknak. A VPN viszont megbízható, ipari szabvány titkosítással látja el adatainkat, így nem kapunk drága hívásokat aggódó banki ügyintézőktől, hogy vajon ki lépett be nevünkben egy kis thaiföldi faluból.

Erre jó a VPN

Manapság már mindenki használ egy vagy több stream szolgáltatót (Netflix, Amazon, Disney, HBO). Az előfizetési díjakban nincs számottevő különbség Magyarország és az USA között, viszont az elérhető tartalmak száma a sokszorosa az itthoniaknak. Ennek oka, hogy a szolgáltatók szerzői jogok, forgalmazási megállapodások és üzleti elképzelések mentén alakítják ki a könyvtárakat. Viszont, ha a lejátszót egy államokbeli VPN szolgáltatón keresztül nyitjuk meg, máris élvezhetjük a teljes kínálatot.

Repülőjegy vásárlás, hotelszoba foglalás terén mindeki tisztában van azzal, hogy érdemes tőbb oldalon megnézni az árakat, akár ugyanazon szolgáltatással kapcsolatban is. Viszont azzal még lehet meglepetést okozni megunknak, ha egy London-New York jegyet nem Magyarországról, hanem például egy indiai VPN-t használva próbálunk megvenni.

Bár Magyarország papíron a fejlett országok listáján szerepel, sajnos továbbra sem számít az elsődleges célpiacok közé. Emiatt még mindig előfordul, hogy egy-egy online terméket (játék, trailer, online fogadás) egyáltalán nem, vagy csak számottevő időbeli késéssel lehet elérni. Mindazonáltal egy adott országbeli ingyenes VPN szolgátatással könnyedén megkerülhető ez a fajta diszkrimináció!

Mára már közhellyé vált, hogy hackereken, adathalászokon túl a netszolgáltatónk és természetesen a kormány is nyomon követi minden online lépésünket. Mit tehet az egyszerű felhasználó, ha kezdi magán a virtuális paranioa első tüneteit észlelni? Temészetesn használjon VPN-t, hiszen a szolgáltatás lényege, hogy gépünk és a web közé állva eltakar minket, és minden tevékenységünket a szolgáltató IP címével írja alá. Mindenesetre, ha ilyen céllal használ valaki VPN-t, feltétlenül ellenőrizze, hogy a szolgáltató rendelkezik-e naplózásellenes irányelvvel, és hogy nem-e olyan országban van-e, ahol jogilag köteles kiadni az adatokat a hatóságoknak.


Ne hagyd ki!