Egy évtized alatt nagyjából tízből négy weboldal szűnt meg
Fotó: Shutterstock

Óriási mennyiségű weboldal és bejegyzés tűnt el

Friss kutatás világít rá, mennyire sok weboldal és bejegyzés tűnik el évről évre. Például a tavaly még létező portálok nagyjából 8 százalékát hiába keresnénk az interneten manapság. Tízéves távlatot vizsgálva pedig különösen magas megszűnési arányt kapunk.


Rengeted weboldal szűnik meg évről évre

A Pew Research Center kutatása alapján a világnak szembe kell néznie a „digitális hanyatlással” (digital decay), vagyis weblapok, bejegyzések, azon belül publikációk tömegének az eltűnésével.

Példaként említik, hogy a 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka, az azóta létrejött portáloknak pedig a 25 százaléka már nem elérhető. Sőt, tavaly óta az oldalak 8 százaléka szűnt meg. Emiatt számos hivatkozás gyakran vezet már nem létező oldalakhoz. Sőt, ebbe a problémakörbe tartoznak az eltűnt közösségi médiás bejegyzések, illetve tudományos publikációk is.

A HVG megjegyzi, ez egy Magyarországon is tapasztalható jelenség. Például a zoom.hu és a vs.hu archívumai, valamint a Valasz.hu oldala is eltűnt, ami nehezíti a korábbi tartalmak visszakeresését.

Új titkosítás okoz gondot számos weboldalon

Egyébként a Google Chrome 124-es verziójának települése óta számos weblapnál merülnek fel betöltési hibák. A gondok abból fakadnak, hogy ezzel a fejlesztéssel kezdte használni a böngésző az új, kvantumszámítógépeknek is ellenálló X25519Kyber768 titkosítási mechanizmusát.

Ez a titkosítás gyakorlatilag feltörhetetlenné tesz bizonyos kapcsolati protokollokat, így védi a felhasználók adatait a kibertámadásokkal szemben.

Azonban szintén emiatt néhány felhasználó nem tud fellépni számos weboldalra, mert azok nem tudják visszafejteni a titkosítást. Ez különösen a vállalati környezetben jelent problémát.

Megoldásként a felhasználók letilthatják a funkciót a böngészőjük beállításaiban, melynek részleteit itt találhatod. Azonban ez csak átmeneti megoldás, mivel erre később nem lesz lehetőségük. Viszont időt nyerhetnek vele addig, amíg a weboldalak, valamint az azok mögött álló infrastruktúrák alkalmazkodnak az új titkosításhoz.

Ne hagyd ki!