App Store
Fotó: Shutterstock

Mostantól weboldalakról is letölthetők az iOS appok

Mostantól elméletileg a legtöbb fejlesztőnek lehetősége van arra, hogy alkalmazását az App Store helyett a saját weboldalán keresztül árulja, írja a HWSW Informatikai Hírmagazin – igaz, ennek elég komoly feltételei vannak.


A frissen megjelent iOS 17.5 megnyitja a lehetőséget a weboldalakról letölthető alkalmazások számára. Mint ismert, az Apple a fejlesztőkre vonatkozó új felhasználási feltételek tömkelegét vezette be tavasszal az Európai Unióban a március 7-től kötelezően alkalmazandó Digital Markets Act (DMA) miatt.

Az EU-s jogszabály több ponton is lazított az Apple hírhedten zárt ökoszisztémáján, így például megnyitotta az utat az alternatív alkalmazás-piacterek és az új fizetési szolgáltatók megjelenése előtt.

A frissítés értelmében az Apple felhasználói mostantól a cég hivatalos piactere, az App Store mellett weboldalakról is letölthetik az alkalmazásokat – ugyanúgy, mint MacOS-en vagy éppen Windowson. Mindez persze számos megkötéssel jár.

Egyrészt az Apple a weboldalakon végbement tranzakciók után is igényt tart a jutalékra. Emellett az applikációk csak olyan domainről telepíthetőek, amelyeket a fejlesztők az App Store Connecten előzőleg már regisztráltak.

További kitétel, hogy a szoftverfejlesztőnek EU-s entitásnak kell lennie, legalább két éve tagja kell, hogy legyen az Apple fejlesztői programjának, és kell, hogy legyen egy olyan alkalmazása, amelyet az elmúlt egy évben legalább egymilliószor letöltöttek az Unióban.

Ne hagyd ki!