Az is kiderült, mikor érkezhet a Windows 12
Fotó: Shutterstock

Windows 11-es verziók frissítését korlátozza a Microsoft

Új frissítések érkeztek a Windows 11-re. Emellett néhány változást is bejelentett a Microsoft a rendszer támogatásában. Például kiderült, a jövőben a 11-es régebbi verziói ki fognak maradni az update-ekből. Továbbá már sejthető, mikor érkezik a Windows 12.


Nem fogja sokáig támogatni a Microsoft a korábbi Windows 11-es verziókat

Ezen a héten adta ki a Microsoft a szokásos havi frissítő csomagját a Windows 11-hez. Emellett néhány változást is bejelentett a cég az operációs rendszer támogatásával kapcsolatban. Például 2024 októberétől teljesen leállítja 11-es 22H2-es verziójának a támogatását, de addig is lesznek korlátozások a 22H2 frissítései körül.

2024. február 27-e után már nem lesznek választható, nem biztonsági előzetes kiadások a Windows 11 22H2-es verziójához. A Windows 11 22H2-es verziójának támogatott kiadásaiban csak az összesített havi biztonsági frissítések fognak folytatódni

- írja a Microsoft az ehavi foltcsomagjához kapcsolódó támogatási dokumentumban.

A PC Forum szerint ez nem azt jelenti, hogy a 22H2 verzió nem fog frissítéseket kapni, hanem azt, hogy azokat kizárólag a foltkeddektől lehet letölteni hozzá. Viszont a 23H2-t futtatók (valamint február végéig a 22H2-est használók) nagyjából két héttel korábban hozzájuthatnak ezekhez. Ez elsősorban a vállalati rendszergazdáknak kedvezőtlen, akik nem fogják tudni előre kipróbálni, hogy az érkező foltcsomag okoz-e valamilyen problémát a céges rendszerekben.

Jövőre érkezhet a Windows 12

Egyébként iparági pletykák korábban is keringtek arról, hogy már 2024-ben megjelenhet a Windows operációs rendszer legújabb, 12-es verziója. Azonban a fejlesztő Microsoft eddig nem erősítette meg a híreszteléseket. Viszont a napokban belengették a szoftver érkezését is.

A Windows Insider Program csapata végzi a Windows következő verzióinak a fejlesztését, valamint ezen folyamat bemutatását a nagyközönségnek. Ők közölték a hivatalos X csatornájukon (korábbi Twitter), hogy - több más mellett - "új Windows Kliens" és "új Windows Szerver" érkezése várható 2024-ben. Tehát az utóbbi azt is jelenti, hogy a Microsoft egy új, szerverekre szánt Windows-t is bemutathat jövőre.

Egyelőre arról nincsenek információk, mik lesznek a Windows 12 főbb fejlesztései. Azonban szinte biztos, hogy nagy hangsúlyt fognak kapni a mesterséges intelligencián alapuló technológiai megoldások.

Továbbá igen valószínű, hogy az ARM platformot egyenértékűvé léptetik elő a klasszikus, x86-os architektúrával. Így abszolút támogatni fogják a futtatást az ilyen típusú processzorokra épülő gépeken is.

Viszont az új kliens és a szerver hivatalos bejelentése a Microsofttól egyelőre várat magára. Azonban elég valószínű, hogy legkésőbb a jövő tavaszi BUILD konferencián sort kerítenek rá.

Ne hagyd ki!