Korábban nagyon sokaknak nem tetszett a változtatás
Fotó: Shutterstock

Tiltakoztak ellene, mégis átvariálhatják a YouTube-ot

Sokan tiltakoztak a YouTube kezelőfelületének megváltoztatása ellen, mégis drasztikus átalakítással kísérletezik a Google a videós portálon. Most különösen érdemes odafigyelni, hova kattint az ember az oldalon.


Átalakulhat a YouTube kezelőfelülete

Radikális változtatásokat tesztel a YouTube kezelőfelületén Google. Az új designban a videó a képernyő bal felső sarkába kerül, az ajánlott tartalmak pedig közvetlenül alatta jelennek meg. A címek, a leírások és a kommentek pedig a jobb oldali sávban foglalnak helyet.

A módosítások áprilisi próbaidőszaka néhány hétig tartott. A HVG szerint a felhasználók túlnyomó többségének a visszajelzései igen kedvezőtlenek voltak ezután. Ennek a fényében gondolhatnánk, hogy a YouTube elvetette ezeket a változtatásokat. Azonban ismét felbukkant az átszabott felület számos felhasználónál.

A 9to5Google úgy véli, a változtatások továbbra is csak tesztfázisban vannak. Viszont az, hogy a negatív fogadtatás ellenére mégis visszahozta a Google, azt jelenteni, a fejlesztők változtatni szándékoznak a portál kezelőfelületén.

Fejlődik a YouTube, de nem mindenki örülhet

Egyébként folyamatosan változik a YouTube. A 4K videók egyre nagyobb teret hódítottak a digitális tartalomfogyasztásban az elmúlt években. Ez nemcsak a képminőség javulását jelentette, hanem a videófájlok kezelésében is jelentős technológiai előrelépést hozott.

A hagyományos H264 kodek helyét fokozatosan átveszi az AV1, amely jobban kezeli a nagy felbontású tartalmakat, valamint szebb képminőséget is biztosít. A technológiát támogatja a Google is. A cégóriás az androidos eszközökön, illetve a YouTube-on is elkezdte bevezetni azt. Ehhez elsősorban a libdav1d implementációt használják, amelyet a VLC médialejátszó fejlesztői készítettek.

Azonban az új kodeknek nem örülhet mindenki. Azok a régebbi androidos készülékek, amelyekben a hardver nem támogatja az AV1 dekódolást, szoftveresen próbálják megoldani a feladatot. Ez jócskán megnöveli a processzor terhelését, ami például gyorsabb akkumulátor-merülést eredményezhet – írja az Android Police.

Viszont az említetteken kívül egyéb pozitívumai is vannak a fejlesztésnek. Az AV1 kodek kevesebb adatot használ a videók streamelésekor, ami előnyös azoknak, akiknek korlátozottabb az adatcsomagjuk. Így több tartalmat fogyaszthatnak kevesebb adat felhasználásával.

Ne hagyd ki!