Rontják az üzletet a reklámblokkolók
Fotó: Shutterstock

Keményebben büntet a YouTube, ha blokkolják a reklámjait

Egyre drasztikusabb megoldásokhoz nyúl a YouTube a reklámblokkolók visszaszorítása érdekében. A weboldalnak jelentős bevételei származnak a reklámokból. Amennyiben azokat blokkolják a felhasználók, komoly összegektől esik el a videómegosztó, illetve a tartalomgyártó.


Blokkolná a reklámblokkolókat a YouTube

A YouTube jelentős bevételeket köszönhet a rajta megjelenő reklámoknak. Amennyiben azokat blokkolják a felhasználók, komoly összegektől esik el a videómegosztó, illetve a tartalomgyártó. Emiatt egyre drasztikusabb eszközökkel próbálja a portál büntetni azokat, akik blokkolni próbálják a videók megjelenését.

Az Android Police értesülése alapján a YouTube hamarosan egy egész képernyőt kitakaró figyelmeztetést fog megjeleníteni azoknál, akiknél ad blockert észlel. Ezt nem lehet sem bezárni, sem elkerülni, az időzítő lejártáig ottmarad a felirat.

A Leet megjegyzi, legális lehetősége is van a reklámok eltűntetésének. Például elő lehet fizetni a YouTube Premiumra, ami Magyarországon 1790 forintba kerül havonta, de vannak kedvezményesebb csomagok is, például diákoknak vagy családoknak. Az előfizetésnek a reklámmentesség mellett egyéb előnyei is vannak, például a videólejátszás, vagy a kép- és hangminőség területén, valamint elérhetővé teszi a YouTube Music szolgáltatást.

Korábban is próbálkozott a YouTube

Első körben azzal próbálkozott a YouTube, hogy a reklámblokkolót használóknak a megnyitott videó helyett egy üzenetet küldött. Abban két lehetőségről írt a portál: vagy engedélyezik a reklámokat, vagy előfizethetnek a reklámmentes prémium szolgáltatásra.

Újabban pedig olyan beszámolók érkeztek, amelyek szerint összesen három videót nézhetett meg a reklámblokkolót használó, aztán letiltotta az oldal. A YouTube egy felugró ablakkal figyelmeztette az érintettet a három videós szabályra, de továbbra is felajánlotta a blokkoló kikapcsolásának, vagy a prémium előfizetés lehetőségét.

Új szolgáltatásokat kínál a YouTube

Egyébként néhány hete elérhető a YouTube továbbfejlesztett, 1080p felbontású HD streamje. Tehát a felbontás 1080p maradt, viszont mindehhez emelt bitrátát kínálnák, ami szebb képet eredményez. Az új funkciót csak a prémium előfizetők élvezhetik, ellentétben a hagyományos, 1080p-s felbontással.

Emellett új, elsősorban kényelmi fejlesztések is érkeztek a közelmúltban a Premium csomagba. Például a FaceTime-on keresztül a felhasználók már közösen nézhetnek videókat barátaikkal és családtagjaikkal. Továbbá újdonság, hogy a félbehagyott videók lejátszása minden eszközön ott folytatható, ahol egy másik készüléken abbamaradt.

Mindemellett a YouTube a telefonokra és a táblagépekre is kiterjesztette a sorbanállási funkciót, ami lehetővé teszi videós lejátszási listák létrehozását. Az új, intelligens letöltés automatikusan hozzáadja az ajánlott videókat a felhasználó könyvtárához, amikor az eszköz Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik. Így azok offline állapotban is megtekinthetők.


Ne hagyd ki!