Maradnak az árstopok
Fotó: Shutterstock

Meghosszabbította az árstopokat a kormány

A kormány szombaton is ülésezik, az eddig meghozott döntésekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott tájékoztatót.


A kormány döntése értelmében októbertől újabb három hónapig maradnak érvényben az alepvető élelmiszerekre, valamint az üzemanyagra vonatkozó árstopok, továbbá januártól fél évvel újra hosszabbodik a banki kamatstop - jelentette be Gulyás Gergely a szokatlan időpontban megrendezett Kormányinfón.

Az energiaintenzív vállalkozások, vagyis azok, amelyek energiaköltsége a nettó árbevétel 3 százaléka felett volt 2021-ben, októbertől támogatást kapnak. A kkv szektorban ez a feldolgozóipari vállalkozásokra vonatkozik, amelyeknél 50% felett van a feldolgozóipari tevékenységek bevétele.

A program 2022 október 1-jétől 2023 ápriliság tart, két eleme lesz: a működési költségek és a beruházásokat támogatása. Előbbi háromhavi számlakifizetést jelent, és a tavalyi évhez mért áremelkedés 50 százalékát fedezi. Utóbbiban az önerő támogatását jelenti a program, annak 15 százalékát biztosítja az intézkedés. Cserébe azt kérik, tartsák meg a foglalkoztatottak számát, úgy, hogy az 2023 végéig ne csökkenjen a 2021-es szint 90 százaléka alá.


A következő hetekben két programot jelentenek be. Gyármentőprogramot hirdetnek az energiaintenzív gyáraknak, itt csak beruházási támogatás lesz. Emellett pedig elindul egy új munkahelyvédelmi akcióterv, mert az energiárak elszabadulására a munkavállalók elbocsátásával reagálhatnak a vállalatok.


Ne hagyd ki!