atomerőmű


A világ hatodik leggazdagabb embere szerint fenntartható atomenergia nélkül kivitelezhetetlen a zöld átállás. A magyar miniszterelnök hasonló véleményen van: az európai uniós célkitűzés elérésére szerinte is az atomenergiából előállított villamos energia a válasz, írja az Index.


Bill Gates a Bloomberg szerint bejelentette: kész dollármilliárdokat fektetni egy új atomerőmű-projektbe Wyomingban, hogy ezzel biztosítsa az egyre növekvő amerikai villamosenergia-szükségletet.

A Microsoft milliárdos társalapítójának startupja, a TerraPower a június tizedikei héten tette le az első kereskedelmi reaktor alapkövét Wyomingban. A területhez közel jelenleg egy szén- és gázüzemű erőmű működik, amely legkésőbb 2036-ra leáll majd.

A 2008 óta tevékenykedő TerraPower úgy kalkulál, hogy az új reaktor 2030-ra elkészülhet. Az új generációs reaktor víz helyett folyékony nátriumot használ hűtőközegként, és olvadt sót tartalmaz, amely képes hőt tárolni a teljesítmény növelése érdekében.

Bill Gates saját bevallása szerint már több mint egymilliárd dollárt tolt a projektbe, és további milliárdokkal számol. Az üzletember szerint a szenet a földgáz már rég kiszorította a versenyből, az egyetlen logikus megoldás pedig az, ha az atomenergia használatával és elterjesztésével csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

Orbán Viktor miniszterelnök hasonló véleményen van. Az Európai Nukleáris Szövetség márciusban megrendezett brüsszeli tanácskozásán így fogalmazott:

A közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket.

Ne hagyd ki!