Budapesti kerületi önkormányzat kezdeményezte ehhez a szabálymódosítást
Fotó: Shutterstock

Változtatnának az erkélynapelemekre vonatkozó szabályokon

Gyakorlatilag tiltják az erkélynapelemek telepítését a magyarországi jogszabályok. Azonban egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményez a fővárosi II. Kerületi Önkormányzat annak érdekében, hogy hazánkban is elterjedhessenek az ilyenfajta energetikai megoldások.


Akár a hazánkban is elterjedhetnek az erkélyekre szerelhető napelemek

Kezdeményezzük az erkélyi napelemek telepítésének és üzemeltetésének engedélyezhetőségét! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelő elszámolás mellett egyszerűsödhessen a napelemes rendszerek telepítése az olyan egyszerűbb megoldásokkal együtt, amilyen az erkélypanelek használata

- jelentette be Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere a Facebookon.

Ahogyan arról mi is írtunk, az erkélyekre, vagy akár a kerítésekre szerelhető napelemek használatát gyakorlatilag tiltják Magyarországon. Azonban a kerületi polgármester úgy véli, a megújuló energiaforrások szerepe egyre jobban felértékelődik, ezért fontos, hogy támogassák a térnyerésüket.

Ezért döntött úgy a II. kerületi testület, hogy egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy elterjedhessenek az olyan „költséghatékony napelemes megoldások, mint például az erkélynapelemek”. Emellett azt is fontosnak látják, hogy „biztosított legyen az egyszerű, átlátható, a felhasználóknak megtakarítást eredményező szaldós elszámolási rendszer és szabályozási környezet.”

Ki jár jól? Januártól havi elszámolás jön a napelemeseknek

Lantos Csaba energiaügyi miniszter rövid, a YouTube-ra feltöltött videóban jelentette be a napokban, hogy fontos változás lép életbe januártól a napelemesekre.

A miniszter jó hírnek azt nevezte, hogy a minisztérium szeptemberben közzéteszi, hol lehet újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra. Lantos Csaba elmondta, korábban azért vezettek be korlátozást, mert „nagyon gyorsan” növekedett a napelempark Magyarországon, és a hálózat „nem mindenütt” volt képes ezzel lépést tartani, de mostanra megtörténtek a szükséges fejlesztések. Ezért aztán „majd” újra több településen és körzetben lehet napelemet tenni a házak tetejére.

A másik változás az elszámolásra vonatkozik. A napelemet korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolás előnyeit, de ez január elsejétől megváltozik: akkortól nem éves, hanem havi szaldó elszámolás alapján számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. Ez a korábban már napelemet telepítőkre tíz évig lesz érvényes. Aki viszont újonnan csatlakozik a rendszerhez, azokra bruttó elszámolás lesz érvényben. Így a napelemeseknek januártól havonta számolják a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét, és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével.

Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az RTL-nek azt mondta: a havi elszámolási rendszerre való átváltás azt jelenti, hogy a változtatás után soha nem fog megtérülni a napelemes beruházás. A rendszereket ugyanis 8-10 éves megtérülési idővel telepítették, de az új elszámolási szabályok miatt ez nem fog megvalósulni.

Ne hagyd ki!