Megvan a brüsszeli megállapapodás a rezsidíjak csökkentésére
Fotó: Shutterstock

Az EU összekapart 140 milliárd eurót a rezsiválság enyhítésére

Brüsszelben tanácskoztak az EU energiaügyi miniszterei, hogy megoldást találjanak az elszabaduló rezsiköltségek megfékezésére. A megállapodás megszületett, mutatjuk a legfontosabb elemeit.


A kereslet csökkentése. Azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5 százalékos kötelező csökkentés lép életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A tagállamoknak meg kell majd határozniuk az órák azon 10 százalékát, amikor az energia ára várhatóan a legmagasabb, és e csúcsidők alatt csökkenteniük kell a keresletet.

Az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozása. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők.180 euró/MWh felső határ lép életbe, a bevételek e felső határon felüli részével a tagállami kormányok gazdálkodhatnak, és azt a fogyasztói energiaköltségek csökkentésére fordíthatják.

Ideiglenes szolidaritási hozzájárulás az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. A hozzájárulást a tagállamok azokra a 2022. évi nyereségekre szedik be, melyek az előző három évben elért átlagos nyereséget 20% feletti mértékben haladják meg. A bevételeket a tagállamok juttatásként átirányítják az energiafogyasztókhoz, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokhoz, a súlyosan érintett vállalatokhoz és az energiaigényes iparágakhoz, írja összefoglalójában a hvg.hu.


Lakossági fogyasztók különféle támogatási rendszerei bevezetésének ösztönzése,ennek kiterjesztése a kkv-k körére. Ennek lakossági része Magyarországon nem annyira releváns már a rezsicsökkentési rendszerre, illetve annak újrafaragott kereteire tekintettel (az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentett ár, felette a gáznál 7,5-szeres, az áramnál 2-szeres ár lép be), de más tagállamok számára igen, mivel kimondottan javasolja az energiaárak megugrása alóli védelem megteremtését különböző intézkedésekkel.

A csomagnak köszönhetően az EU 140 milliárd eurós pótlólagos forráshoz jut.


Ne hagyd ki!