Pontosították a rezsicsökkentés gázfogyasztási szabályait
Fotó: Shutterstock

Pontosítja a kormány a kedvezményes gázfogyasztás szabályait

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy kormány módosít a gázfelhasználásra vonatkozó szabályokon, mégpedig úgy, hogy az 1729 köbméteres éves átlagfogyasztás mellé rendelt fűtőértéket 59 132-ről 63 645 megajoule-ra (MJ) emeli. A Telex cikkéből kiderül, hogy ez mit is jelent pontosan. Lapszemle.


A miniszter azt mondta, „még a legrosszabb fűtőérték esetében is mindenkinek meg kell kapnia” az átlagfogyasztásként meghatározott 1729 köbmétert, ezért pontosították az átlagfogyasztás MJ-ban kifejezett értékét. A Telex megjegyzi, a miniszter valószínűleg rosszul fogalmazott, a MJ-érték emelése ugyanis nem a legrosszabb, hanem a legjobb fűtőértékű gáz felhasználásának kedvez.

Bár a lakossági gázfogyasztást a többség térfogatban számolja, és köbméterben fejezi ki, a földgáz-kereskedelemben gyakoribb a fűtőérték használata. Ez ugyanis kifejezi azt is, hogy a más-más forrásból származó földgáz fűtőértékei között különbségek lehetnek.

Magyarországon, orosz, hazai kitermelésű és nyugati gázt használunk, 1 köbméter gáz fűtőértéke átlagosan 33-34 MJ körül alakul, ettől lehetnek eltérések lefelé és fölfelé is.

Az, hogy az eddig érvényben lévő kormányrendeletben az 1729 köbméteres átlagfogyasztáshoz 59 132 MJ-os fűtőértéket rendeltek, azt jelenti, hogy átlagosan 34,2 MJ-os köbméterenkénti fűtőértékkel számoltak. Felmerült viszont, hogy ha valaki ennél jobb fűtőértékű gázt kap, akkor lefogyaszthatja-e az 1729 köbméteres támogatott átlagfogyasztást akkor is, ha MJ-ban már túllépte az 59 132-es értéket.

Ezért emelték most ezt az átlag-fűtőértéket 63 645 MJ-ra, ami már akár 36,8 MJ átlagos fűtőértéket jelent köbméterenként. Eszerint tehát azok is lefogyaszthatják az 1729 köbmétert, akik köbméterenként 36,8 MJ-os fűtőértékű szupergázt kapnak.

Azt, hogy milyen a kapott gáz átlagos fűtőértéke, ellenőrizhetjük a gázszámlán, ahol a fűtőértéket is feltüntetik, csak el kell osztani a köbméterben mért fogyasztással.Ne hagyd ki!