Fehér bútorral berendezett konyha
Fotó: unsplash.com

Itt a bejelentés! Ennyivel drágulnak az IKEA bútorok

November elején már jelezte a svéd bútorgyártó óriás, hogy költségeinek emelkedése miatt kénytelen még idén emelni az árain. A konkrét bejelentéssel az év utolsó előtti napjáig vártak, de végül kiderül, átlagosan mekkora drágulással számolhatnak a vásárlók.


A drágulás oka és mértéke

Emelkednek a bútorgyártáshoz használt nyersanyagok (főként a fa és a különféle fémek) árai, az energiaárrobbanás miatt egyre többe kerül a szállítás, ráadásul az ellátási láncok továbbra sem működnek zökkenőmentesen, így nincs mese, árat kell emelnie az IKEA-nak. A svéd bútorgyártó termékei világszerte átlagosan 9 százalékkal drágulnak a társaság december 30-án kiadott közleménye szerint.

Az áremelkedés mértéke az egyes piacokon eltérő lehet, mert mindenhol különböző mértékű az infláció. Ez nem jó hír a magyar vásárlóknak, hiszen Magyarországon az egyik legmagasabb Európában a pénzromlás mértéke, így könnyen elképzelhető, hogy nálunk 9 százaléknál nagyobb IKEA áremeléssel szembesülhetünk majd. Erre utal, hogy idén októberben a KSH adatai szerint Magyarországon 13 százalékos bútordrágulást mértek 2020-hoz képest.

Nagy a magyar kereslet

A bútorok áremelkedése kétszer nagyobb volt az akkor mért 6,5 százalékos inflációnál, ami nem csak a gyártás és a szállítás költségeinek emelkedése miatt lehet. A nagyvonalú állami otthonteremtési, felújítási támogatások miatt a kereslet is jóval élénkebb a szokásosnál, ami megint csak az árak növekedésének irányába hat. Mivel – ahogyan azt az IKEA közleménye is jelzi – sem az alapanyagköltségek csökkenésére, sem az infláció érdemi csökkenésére nem lehet számítani és az állami támogatások is megmaradnak, a búrotok ára továbbra is növekedni fog.

Ez csak az első lépés?

Mint arról korábban beszámoltunk az IKEA termékeire rekord kereslet mutatkozott a 2021. augusztus 31-én zárult pénzügyi évben, bevételei azonban alulmúlták a 2020-as eredményeket. Az Ikea Group 41,9 milliárd eurós bevételről számolt be, amihez 1,7 milliárd eurós adózás előtti nyereség társult. Előbbi négy, utóbbi 16 százalékkal marad el a tavalyi, azonos időszakban elkönyvelt összegektől. A vállalat már akkor az ellátási lánc problémáival, illetve a magas szállítási, nyersanyag- és energiaárakkal indokolta a szerényebb teljesítményt. Jelezték, hogy ezen okok miatt 2021-ben és várhatóan 2022-ben is megemelkedett költségeik egy részét kénytelenek lesznek viszonteladóikra és a vevőikre hárítani. Az első lépést 2021. utolsó napjaiban meg is tették.

Nehéz év jön

Martin van Dam pénzügyi igazgató már ősszel azt közölte: a jövő év a vásárlóknak és az Ikeának is nehezebb lesz, mint az idei. A vállalat a 2020-as pénzügyi évben benyelte az összes többletköltséget, de a megfelelő működés érdekében kénytelen változtatni ezen az üzletpolitikán.

Bár nem tudunk fix árakat biztosítani a kiskereskedőknek ilyen kihívásokkal teli körülmények között, a megnövekedett költségek egy részét a 2022-es pénzügyi évben is bevállaljuk

- fogalmazott a pénzügyi vezető. Van Dam hozzátette, az üzlettulajdonosokra bízzák, hogy áthárítják-e a költségeket a vásárlókra, és ha igen, akkor milyen mértékben.


Ne hagyd ki!