Sziklában kapaszkodó segítséget kérő férfi
Fotó: unsplash

Lakást vennél? 5 tipp, hogy ne bukj rajta!

Tavasszal pörög az ingatlanpiac, sok ház és lakás talál új gazdára. Ám az ingatlanvásárlás hosszú és meglehetősen bonyolult folyamat, ami tele van buktatókkal. Ha azonban betartunk néhány alapvető szabályt, megúszhatjuk a legtöbb problémát!


​1. Rendben van a tulajdoni lap?

Az első és legfontosabb lépés, hogy ellenőrizzük a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapját. Hogy mit nézzünk meg rajta? Hogy az ingatlan valóban az eladó tulajdonában áll-e? Van-e a tulajdoni lapon haszonélvezeti jog, elővásárlási jog vagy szolgalmi jog? Ezek ugyanis mind-mind megnehezíthetik az adásvételt! A tulajdoni lap áttekintésével meggyőződhetünk arról is, vajon a megvásárolni kívánt ingatlant nem terheli-e jelzálog, az teljesen tehermentes-e?

 2. Szerezz egy ügyvédet!

Érdemes időben egy ingatlanjogban jártas szakembert, ügyvédet vagy közjegyzőt találnunk. Ő ugyanis segít az ingatlan adásvétel jogi részének elintézésében, például kikérheti a fent említett tulajdoni lapot is. Ráadásul az ő hitelesítésük nélkül az adásvételt nem fogja bejegyezni a földhivatal sem, azaz nem kerül a nevünkre az ingatlan.

3. Csekkold alaposan az ingatlant!

Az eladóval beszéljük át, hogy mikor és milyen felújítások voltak, mennyi a rezsi, társasház esetén pedig hogy mennyi a közös költség, van-e a társasháznak felújítási alapja? Érdemes ugyanezeket a kérdéseket átbeszélni a közös képviselővel is. Hasznos információkat szerezhetünk a szomszédoktól is, ha lehetőségünk van rá, velük is váltsunk néhány szót. Ezen túl minél többször, mindenféle napon és napszakban érdemes felkeresni a megvásárolni kívánt ingatlant, hogy lássuk, milyen környéken fogunk élni? Milyen a közlekedés, van-e zaj, hangosak-e szomszédok?

4. Adj foglalót!

A foglaló azt jelzi, hogy a vevő szándékai komolyak, ám nem kötelező adni. A vételárat egy összegben is kifizethetjük. Ha viszont adunk foglalót, az általában a vételár 10 százaléka szokott lenni, bár ez nincs jogszabályba foglalva. Egy biztos: ha adunk foglalót, akkor arról írjunk papírt és azt is hitelesítsük az ügyvédünkkel, mert ezzel a lépéssel sok vitát kerülhetünk el.

 5. Előbb a bank, aztán a nézelődés!

Kevesen vannak, akik zsebből ki tudják fizetni egy több tízmilliós ingatlan vételárát, a legtöbben hitelt vesznek fel a vásárláshoz. A legjobb megoldás, ha már az ingatlanok nézegetése előtt tájékozódunk, milyen mozgásterünk van, mennyi pénzt kaphatunk és azt mikor folyósítják? A banki ügyintézés ugyanis hónapokig elhúzódhat. A tervezgetést a számlavezető bankunknál érdemes kezdeni, hiszen ott már jól ismernek minket. Ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem biztos, hogy itt kapjuk a legjobb ajánlatot. Érdemes tehát több bankot is felkeresni vagy egy banki termékeket összehasonlító oldalt meglátogatni. Az így szerzett információkkal már könnyebb megalkudni az eladóval, arról nem is beszélve, hogy jobban járunk, mintha a banki ügyintézés elhúzódása vagy éppen annak sikertelensége miatt elbukjuk a kiszemelt ingatlant.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

Ne hagyd ki!