Májusban még fűtöttünk, most látszik az éves gázszámlán

Idén májusban 19,5 százalékkal több gáz fogyott belföldön, mint a megelőző év azonos időszakában- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Akik éves leolvasási rendszerben, a megelőző év fogyasztása alapján megállapított ütemezésben fizetnek a földgázért, a napokban, vagyis a legnagyobb hőségben szembesülnek azzal, hogy az előre kalkuláltnál többet kell fizetniük.A növekedést elsősorban a gáztüzelésű erőművek keresletével magyarázták, amely több mint 50 százalékkal múlta felül a tavalyit. A lakossági fogyasztás az otthoni munkavégzés, valamint a szokatlan hideg miatt nőtt. A havi teljes fogyasztás 6,605 terawattóra (TWh) volt, a csúcsnapi felhasználás, 291 gigawattórát (GWh) tett ki, ez majdnem 30 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A gáztüzelésű erőművek termelése az előző hónaphoz képest 8 százalékkal csökkent, a tavaly májushoz képest jelentősen, 42 százalékkal emelkedett, a tavalyi 384 gigawattóráról 546 gigawattórára.

Májusban fűtöttél? Most fizeted meg az árát

A hivatal közleménye szerint az igényeket a behozatal fedezte, a többlet elsősorban ukrán, román, horvát forrásból érkezett. Elkezdődhetett egyúttal a betárolás is, amelynek előtte a magas belföldi fogyasztás mellett az árak alakulása sem kedvezett, mivel egész Európában drága volt a gáz. A nettó import májusban ismételten kis mértékben, 2,5 százalékkal növekedett, a betárolás 4,7 TWh értékkel, 54 százalékkal meghaladta az előző évi értéket, ezzel a tárolás elmaradása jelentősen csökkent. A belföldi nettó termelés 1,17 TWh-t tett ki, ez 4,3 százalékkal magasabb érték az előző hónaphoz viszonyítva.

A fogyasztókat persze elsősorban az árak érdeklik. Akik az előző évi fogyasztási adatokon nyugvó előkalkuláció alapján fizettek a szolgáltatójuknak a földgázért, a júniusi leolvasás után most kapják meg az éves elszámolást. Most fizetnek a hideg májusért. Akár súlyos tízezreket. A legnagyobb hőségben.

The Conversation

Ne hagyd ki!