Idén májusban 19,5 százalékkal több gáz fogyott belföldön, mint a megelőző év azonos időszakában- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Akik éves leolvasási rendszerben, a megelőző év fogyasztása alapján megállapított ütemezésben fizetnek a földgázért, a napokban, vagyis a legnagyobb hőségben szembesülnek azzal, hogy az előre kalkuláltnál többet kell fizetniük.A növekedést elsősorban a gáztüzelésű erőművek keresletével magyarázták, amely több mint 50 százalékkal múlta felül a tavalyit. A lakossági fogyasztás az otthoni munkavégzés, valamint a szokatlan hideg miatt nőtt. A havi teljes fogyasztás 6,605 terawattóra (TWh) volt, a csúcsnapi felhasználás, 291 gigawattórát (GWh) tett ki, ez majdnem 30 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A gáztüzelésű erőművek termelése az előző hónaphoz képest 8 százalékkal csökkent, a tavaly májushoz képest jelentősen, 42 százalékkal emelkedett, a tavalyi 384 gigawattóráról 546 gigawattórára.

Májusban fűtöttél? Most fizeted meg az árát

A hivatal közleménye szerint az igényeket a behozatal fedezte, a többlet elsősorban ukrán, román, horvát forrásból érkezett. Elkezdődhetett egyúttal a betárolás is, amelynek előtte a magas belföldi fogyasztás mellett az árak alakulása sem kedvezett, mivel egész Európában drága volt a gáz. A nettó import májusban ismételten kis mértékben, 2,5 százalékkal növekedett, a betárolás 4,7 TWh értékkel, 54 százalékkal meghaladta az előző évi értéket, ezzel a tárolás elmaradása jelentősen csökkent. A belföldi nettó termelés 1,17 TWh-t tett ki, ez 4,3 százalékkal magasabb érték az előző hónaphoz viszonyítva.

A fogyasztókat persze elsősorban az árak érdeklik. Akik az előző évi fogyasztási adatokon nyugvó előkalkuláció alapján fizettek a szolgáltatójuknak a földgázért, a júniusi leolvasás után most kapják meg az éves elszámolást. Most fizetnek a hideg májusért. Akár súlyos tízezreket. A legnagyobb hőségben.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!