telefonozás egy medence szélén
Fotó: Shutterstock

Milliós számla érkezhet! Óvatosan a mobilinternettel!

Egy uniós rendelet szabályainak köszönhetően 2017 óta már szinte sehol sem kell számolnunk többletköltségekkel az EU-n és az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül. Akadnak azonban európai térségek, ahol még most is érdemes odafigyelnünk, ha nem szeretnénk hat-, vagy akár hétszámjegyű összeggel találkozni következő telefonszámlánkon.


A „Mobilozz úgy, mint otthon" elve mindenhol él az Európai Gazdasági Térség országaiban, azaz, ha például Spanyolországból telefonálunk haza, akkor azt az itthon használt tarifánk alapján tehetjük meg.

Ha tehát Magyarország területén valamennyi hálózatra díjmentesen telefonálhatunk, akkor ez lesz ránk érvényes külföldön is.

A lehetséges díjakkal kapcsolatban egyébként köteles tájékoztató SMS-t küldeni az adott szolgáltató.

Ami pedig az adatforgalmat illeti, főszabály szerint a hazai adatkeretünk áll rendelkezésünkre. Egyes szolgáltatók azonban ezt korlátozhatják, így csak az előre meghatározott adatforgalomig tudjuk majd használni az internetet. Érdemes ezért ezt utazásunk előtt ellenőrizni, illetve azalatt pedig a szolgáltató applikációjában nyomon követni, ahol legtöbbször kiegészítő adatkeretet is tudunk vásárolni.

Amikor oda kell figyelnünk

Néhány perc Instagram-használat 100 ezer forintért vagy repülés közbeni böngészés 4 millió forintért Európa határain belül?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint ez is megtörténhet egyes régiókban. Az úgynevezett „szándékolatlan roaming" főként automatikus hálózatválasztás esetén fordulhat elő velünk. Ekkor a telefonunk rákapcsolódik – leginkább országhatárok közelében – egy közeli, EGT-n kívüli külföldi szolgáltató hálózatára, amely jele erősebb a hazai szolgáltatónál. Emellett nem árt ügyelni a műholdas hálózatokra sem.

A legjobb megoldás a baj elkerülésére, ha okoseszközeiken kikapcsoljuk az automatikus hálózatválasztást, és mi magunk választjuk ki a preferált hálózatot. Ezen kívül a kikötők közelében és a határmenti területeken érdemes repülőgép üzemmódba kapcsolni telefonjainkat.

Ne hagyd ki!