Két munkás napelemet szerel egy tetőre
Fotó: Wagner Solar

Nulla forintos villanyszámlát szeretnél? Nem árt sietni! (x)

Változik a napelemmel termelt energia elszámolása, így 2024-től megszűnik a nulla forintos villanyszámla. Hacsak…


​Változó elszámolás

Az emberek több mint fele gondolja, hogy a napelemekre vonatkozó szabályok változását követően is elérhető a nulla forintos villanyszámla – derül ki a Wagner Solar Hungária Kft. online felmérésből. Pedig önerős beruházásoknál 2023. december 31-én megszűnik a napelemmel termelt áram szaldós elszámolása, így utána nem érkezhet nulla forintos számla. Házi Ádám, a cég kereskedelmi igazgatója szerint ez csak úgy lenne lehetséges, ha nagyon nagy mennyiségű energiát tudnánk tárolni, ami lerontaná a megtérülést.

Aki most kerül be a szaldós elszámolásba, 2024. után sem esik ki onnan. Kivétel, ha tulajdonosváltás, vagy inverter csere történik. Ilyenkor újra szerződni kell a szolgáltatóval, ami valószínűleg már csak bruttó elszámolásban lehetséges.

Önerőből vagy 50 százalékos otthonfelújítási támogatással tehát 2024. előtt kell kiépíteni a rendszert, hogy maradhasson a kedvezőbb elszámolás.

Utóbbi esetben a nulladik év tört időszak, majd évente egyszer olvassák le az órákat. A szolgáltató az export-import energiát méri, e két értéket fordítja szembe, így „lenullázható” a villanyszámla.

​A cégek járhatnak a legjobban

A lakossági rendszereknél 8-10 év a megtérülési idő, a cégeknél ennél is rövidebb. A fajlagos költség annál jobban csökken, minél nagyobb rendszert építünk.

A vállalatok számára előny, hogy vissza tudják igényelni az áfát, eszközöket amortizálhatnak, így nettóban számolják a bekerülési összeget.

Ráadásul az energiaárak növekedése miatt a beruházás megtérülési ideje nagy mértékben csökkent – részletezte a szakértő.

Legyen szó céges beruházásról vagy családi házra telepített napelemes rendszerről, fontos, hogy hozzáértő, megbízható céget válasszunk. A Wagner Solar Hungária Kft. 2002. óta van jelen a piacon, több ismert nemzetközi gyártó (Hyundai napelemek, SolarEdge inverterek) hivatalos magyar forgalmazójaként.

Bővebb információ ITT!

Ne hagyd ki!