Így alakult át egy év alatt Magyarország energiatermelése
Fotó: Shutterstock

Megugrott a napenergia-termelés Magyarországon

A nukleáris és a fosszilis alapú villamosenergia-termelés visszaesett, a megújulóké nőtt. A földgázfelhasználás tíz százalékkal csökkent egy év alatt a tavaly júniusi adatokhoz képest.


A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia biztosította – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményéből.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 13,1 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét a napenergia, 15,5 százalékkal a biomassza forrás, 4,4 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

Az országos primerenergia-felhasználás 71,22 PJ volt, amely 3,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 13,30 PJ volt, ami 10 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 905 GWh volt, amely 2,1 százalékkal volt kevesebb. A bruttó villamosenergia-termelés 3 025 GWh volt, ami 3,5 százalékkal alacsonyabb. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés (ami tulajdonképpen a paksi atomerőművet jelenti) 7,4 százalékkal, a fosszilis alapú 11,3 százalékkal és az egyéb forrásból termelt mennyiség 20,5 százalékkal lett kevesebb – írja a MEKH.


Ne hagyd ki!