Megfelelő árnyékolással sokat lehet spórolni a rezsin
Fotó: Kadir Celep / Unsplash

Egy jól megválasztott árnyékolóval egész évben lehet spórolni

Egyszeri befektetéssel, jó döntéssel jelentősen csökkenthetők a nyári hűtés és a téli fűtés költségei.


Legyen szó társasházról, vagy kertesházról, egyvalamiben mind hasonlítanak: nyáron előbb-utóbb mindegyik ingatlan felmelegszik. Árnyékolás, hűtés tekintetében van, aki a régi módszerekre esküszik, mint a sötétítő függöny, reluxa, redőny használata, vagy, mint nagyanyáink idejében volt szokás, nedves törölközőt tesz az ablakra. És persze olyan is akad, aki a legdrágább, nem mindenki számára megfizethető, kevésbé környezetbarát módszerrel, légkondicionálóval védekezik a meleg ellen.

Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszabb távon mekkora energiamegtakarítást lehet elérni a megfelelő árnyékolási eszközök alkalmazásával.

Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban, amit az is mutat, hogy az árnyékolástechnikai eszközök vásárlóinak harmada elsősorban a legalacsonyabb ár alapján választ

– mondja a szakember.

Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között, egy családi ház nyári hűtési energiaigényének akár 33%-a, téli fűtési energiaszükségletének pedig akár 44%-a is megtakarítható


-tette hozzá.

Az ingatlanoknál változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek.

Egy a nyár végén készült felmérés szerint szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Ennek eredményeként mind a családi házak, mind a társasházi lakások tulajdonosainak negyede mintegy ötezer forintot, harmaduk pedig jellemzően öt-tízezer forint közötti összeget takarított meg a nyári hónapokban azzal, hogy az árnyékoló használatával nem, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia.


Ne hagyd ki!