A kormányzat szerint a lakosság 75 százalékát nem érinti az új rezsiszabályozás
Fotó. Shutterstock

Hányan fognak többet fizetni a rezsiért? Itt a válasz!

Felmérés készült a lakosság körében arról, hogy kit érint a rezsicsökkentés korlátozása. A kormány szerint a háztartások nagyjából háromnegyede az átlagfogyasztás alá tartozik, a megkérdezettek válaszaiból azonban teljesen más kép rajzolódik ki.


Módosítottak a rezsicsökkentés szabályain

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. Efelett lakossági piaci árat kell fizetniük (erről bővebben például ITT és ITT olvashatsz).

A Pulzus Kutató a napokban a Napi.hu megbízásából készített egy reprezentatív felmérést a magyarok körében azért, hogy kiderítse, hogyan érinti a lakosságot a rezsicsökkentés csökkentése.

Csak keveseket nem érint az új rezsiszabályozás

Korábban például Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Telexnek is azt nyilatkozta, hogy súlyozott átlagfogyasztás alapján a lakóhelyek 75 százaléka beleesik a rezsicsökkentett keretbe. A kutatás eredményéből azonban teljesen más kép rajzolódik ki.

A megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta, hogy nem érinti a változás, tehát a lakosság 85 százaléka készül arra, hogy nőni fog a rezsije. A válaszadók 31 százaléka nyilatkozta, hogy sem a villannyal, sem a gázzal nem tud többet spórolni, hiszen eddig is csak annyit használt, amennyire okvetlenül szükség volt. A negyedük viszont vissza tudja fogni a gáz- és áramfogyasztását is. Mellettük 21 százalék tud takarékoskodni csak az árammal, valamint 8 százalékuk képes spórolni kizárólag a gázzal.

Felforgatja az ingatlanpiacot az új rezsiszabályozás

Néhány napja írtunk róla, hogy hamarosan jelentős változást hozhatnak az új rezsiszabályok az ingatlanpiacon. A jobb energetikai besorolású ingatlanok iránt növekszik a kereslet, a korszerűtlenektől viszont sokan szabadulnának.

A kereslet leginkább az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok irányába tolódott el – ebben némi kivételt jelentenek a panellakások is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de rájuk nem vonatkoznak az új rezsiszabályok

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az RTL Híradójában.

A szakértő szerint nagyon rossz állapotban van a hazai ingatlanállomány, hiszen a kiadott energiatanúsítványok alapján a tavaly gazdát cserélt ingatlanok 60 százaléka átlagos vagy annál alacsonyabb besorolású volt.

Beszámolt arról is, hogy egyre nehezebb eladni a nagy alapterületű, szigetelés nélküli, kevésbé energiahatékony ingatlanokat. A rezsidíjak emelkedése éppen ezért árcsökkenést indíthat el a lakáspiacon.

A véleménye az, hogy a nagy ingatlanpiaci változások az ősszel jöhetnek, amikor megérkeznek az első számlák, amelyeken látszódni fog, hogy mennyit kell fizetni az új rezsiszabályozás


Ne hagyd ki!