Az új rezsirendszer az ingatlanok árára is hatással lehet
Fotó: Shutterstock

Felforgatja az ingatlanpiacot az új rezsiszabályozás

Néhány hónapon belül jelentős változást hozhatnak az új rezsiszabályok az ingatlanpiacon. A jobb energetikai besorolású ingatlanok iránt növekszik a kereslet, a korszerűtlenektől viszont sokan szabadulnának. Emellett más gazdasági folyamatok is jelentősen befolyásolják a piacot.


Különösen jó befektetés volt az ingatlan

Átlagosan 20 százalékkal emelkedtek itthon a lakásárak az év második negyedévében. A legkeresettebbek jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanok – áll a Equilor Alapkezelő közleményében.

A magas inflációs környezet, illetve a gyenge forint hatására ma még többen menekítik a pénzüket ingatlanba. A júniusi 11,7 százalékos infláció mellett ugyanis nincs olyan, a lakosság számára is elérhető, alacsony kockázatú befektetés, ami eddig meg tudta volna verni az ingatlanok reálértelemben vett teljesítményét. Ez lehet az egyik oka az ingatlanárak emelkedésnek. Ez az áremelkedés valószínűleg kitarthatott volna, ameddig a forint nem tud erősödni, azonban számos tényező mellett a rezsicsökkentés megváltoztatása is új irányba sodorhatja a lakáspiacot

- nyilatkozta Szekeres Bence, az alapkezelő portfoliómenedzsere.

Változóban az ingatlanpiac

Az Equilor szakembereinek a véleménye az, hogy a vásárlók a nagyobb ingatlanok helyett áttérnek a kisebb és energiatakarékosabb lakásokra a rezsirendszer változása miatt (erről bővebben például ITT írtunk).

Emellett az infláció, illetve a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése is meghatározó az ingatlanárak alakulásában. A pénzromlás tovább emelkedhet júliusban, tehát a kamatemelések vége még nincs kilátásban, és akár 13 százalékra is növekedhet. Ez negatívan befolyásolja a jelzáloghitel-kamatokat, a további emelések pedig folyamatos drágulást hozhatnak a törlesztőkben.

Már most látható, hogy csökken az ingatlanok iránti kereslet az előző hónapokhoz képest, valamint a jelzáloghitel-igénylések mértéke is csökkenő tendenciát mutat, bár egyelőre egyik sem esett vissza drasztikus mértékben.

Amennyiben befektetésként tekintünk a lakóingatlanokra, akkor az elkövetkezendő időszakban az energiatakarékos, kisebb ingatlanok tulajdonosai járhatnak jól: az Equilor Alapkezelő szerint e szegmensben tovább folytatódhat az áremelkedés, míg a nagyobb ingatlanok iránt csökkenhet a kereslet.

Sokan szabadulnának a korszerűtlen ingatlanjaiktól

A kereslet leginkább az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok irányába tolódott el – ebben némi kivételt jelentenek a panellakások is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de rájuk nem vonatkoznak az új rezsiszabályok

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az RTL Híradójában.

A szakértő szerint nagyon rossz állapotban van a hazai ingatlanállomány, hiszen a kiadott energiatanúsítványok alapján a tavaly gazdát cserélt ingatlanok 60 százaléka átlagos vagy annál alacsonyabb besorolású volt.

Beszámolt arról is, hogy egyre nehezebb eladni a nagy alapterületű, szigetelés nélküli, kevésbé energiahatékony ingatlanokat. A rezsidíjak emelkedése éppen ezért árcsökkenést indíthat el a lakáspiacon.

A véleménye az, hogy a nagy ingatlanpiaci változások az ősszel jöhetnek, amikor megérkeznek az első számlák, amelyeken látszódni fog, hogy mennyit kell fizetni az új rezsiszabályozás szerint.


Ne hagyd ki!