Már nem Debrecen a legdrágább megyeszékhely az ingatlanok négyzetméterárát tekintve
Fotó: Shutterstock

Trónfosztás! Új megyeszékhely a legdrágább az ingatlanpiacon

Már nem Debrecenben a legmagasabb a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyek rangsorában. A legolcsóbb megyeközpont pedig egy népszerű turisztikai célpont.


Drágult az ingatlanpiac

A 23 megyei jogú városban mintegy 6550 új lakás épülhet 278 projektben az idén az Otthon Centrum (OC) adatai szerint. Ezeken a településeken a kínált lakások átlagos négyzetméterára pedig 757 ezer forint jelenleg.

„A projektek számában nem történt változás, ahogy az újonnan indult beruházások száma is megegyezik az egy évvel korábbiakkal. Az épülő lakások száma azonban 1200 darabbal kevesebb, míg a kínálati négyzetméterár 18 százalékkal magasabb, mint 2021 első negyedévében volt”

nyilatkozta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője a Infostart.hu-nak.

Több változás a listákon

A projektek számát tekintve Debrecen (45), Szeged (38), illetve Pécs (26) vezet. A tavalyi adatokhoz képest Győr csúszott le a dobogóról, hiszen most „csupán” a negyedik. Debrecen egyébként még egy statisztikában elsőséget szerzett: ott épül 2022-ben a legtöbb lakás, összesen 1050. Szeged ezen a listán a második (1000 lakás), amíg Kecskemét a harmadik (715), Győr pedig itt is a negyedik helyen áll.

A lista végén is némileg változott a sorrend a tavalyi évhez képest. Dunaújvárosban és Salgótarjánban 2021-hez hasonlóan idén sem indul legalább négylakásos beruházás, amíg Szolnokon mindösszesen kettő. Azok részeként azonban még mindig több lakás épül idén ott, mint Békéscsabán, ahol 33.

„Az év első negyedévében összesen 42 projekt indult a megyei jogú városokban: ezekben együttesen 600 lakás kivitelezése kezdődött el. Az értékesítés alatt álló projektekben majdnem 350 lakás épül, míg több beruházás már a tervezési fázisnál tart, és az értékesítés rövid időn belül elkezdődik. Az első negyedévben Debrecenben és Szegeden indult el a legtöbb projekt, egyaránt hét-hét”

- fűzte hozzá a szakértő.

Trónfosztás

Ahogyan már említettük, egy év alatt átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a kínált ingatlanok négyzetméterárai a megyeszékhelyeken. Itt is változás történt az élen, hiszen az eddigi legdrágább Debrecen helyét egy új város vette át. Így néz ki most a lista:

  • Veszprém - 988 ezer forint/négyzetméter
  • Debrecenben - 918 ezer Ft/m2
  • Sopron - 889 ezer forint Ft/m2
  • Szeged - 783 ezer forint Ft/m2
  • Győr - 781 ezer forint Ft/m2

A legolcsóbb megyeszékhely jelenleg Eger, ahol átlagosan 558 ezer forintért cserélnek gazdát az ingatlanok négyzetméterenként .

Ne hagyd ki!