A legtöbb ingatlan a budai várban cserélhet gazdát
Fotó: Shutterstock

Tényleg jó bolt megvenni a bérlakást? Itt a válasz

Egy éve szavazta meg az Országgyűlés a lakástörvény-módosítását. Mutatjuk, hogy ezalatt az idő alatt hány bérlő vált a bérlakása tulajdonosává Budapesten a szabályváltoztatás miatt például a budai várban és az Andrássy úton.


Módosították a törvényt

Nagyjából másfél ezer állami és önkormányzati bérlakást érinthetett az előzetes számítások szerint az az egy évvel ezelőtti törvénymódosítás, amely megvásárolható tette azokat a bérlőiknek bizonyos feltételek teljesítése esetén. Az ingatlanok többségükben a budai várban, kisebb részt az Andrássy úton, illetve az I. kerület váron kívüli részén, a világörökségi területen és annak felvezető zónájában találhatók.

A VG nézett utána, hogy pontosan hány lakás cserélt azóta gazdát az említett bérlemények közül. Az információik szerint befejezett tranzakció még nem volt, valamint a folyamatban lévő ügyletek száma is meglehetősen alacsony, de már született néhány döntés az ügyekben.

Önkormányzati tulajdonban jóval kevesebb van

A magyar állam tulajdonában álló ingatlanok közül 146 lakást érint a lakástörvény tavaly november 18-án hatályba lépett módosítása a lakóingatlanokat kezelő MNV szerint. Az érintettek közül október elejéig 96 bérlő nyújtott be a forgalmi érték és a vételár megállapítására kérelmet, ezek közül hatot a lakástörvényben szereplő kizáró feltételek miatt elutasítottak. A kérelmek feldolgozása folyamatban van.

Terézvárosban a VI. kerületben tizenkét műemlék épületben 52 önkormányzati bérlakás megvásárlását tette lehetővé a törvénymódosítás. Eddig három épületből 19 ingatlan bérlője jelezte, hogy élne a vételi lehetőséggel. Négy tranzakció jár a vége felé, korábban egy sem zárult le. A rendelkezésre álló két ingatlanszakértői vélemény alapján 103,6 ezer és 110 ezer forintos négyzetméteráron juthatnak a bérlőik azokhoz az ingatlanokhoz.

A legtöbb megvásárolható bérlakás az I. kerületben van. Az előzetes hírek szerint 1100-at érint a törvénymódosítás, az önkormányzat előzetes felmérése szerint azonban kevesebbet, 859-et. Október 20-án hagyták jóvá az első három lakás eladását.

Úgy tűnik, hogy a hosszú évtizedek óta rendezetlen használati viszonyok lassítják a folyamatot. Hosszadalmas az előzetes földhivatali adatszolgáltatás, a műszaki dokumentáció földhivatali záradékolása, majd a társasház-alapítás földhivatali átvezetése. A helyszíni felmérést lassítja, amikor a vállalkozó a kiértesített időpontban egy-egy lakásba vagy helyiségbe nem tud bejutni, mert a bérlő a jelzett időpontban nem tartózkodik otthon.

Nőtt az eladók, zuhant a vásárlók száma a lakáspiacon

Októberben – éves összevetésben nézve – egy százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint negyven százalékkal visszaesett.

Településtípusokat nézve a községekben nőtt meg igazán a feladott hirdetések száma: az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal több ház és lakás került a piacra. A kereslet országos szinten jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. Az eladó lakások iránti érdeklődések több mint 40 százalékkal estek vissza tavaly októberhez képest.

Pest megyében több mint 50 százalékkal, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés. Közben Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében visszafogottabban, 22-29 százalékkal esett vissza az érdeklődés.

Ne hagyd ki!