Nincsen fék a belvárosi ingatlanpiac luxusvonatán

Az Erzsébet híd a pesti Duna korzóról fényképezve

Nincsen fék a belvárosi ingatlanpiac luxusvonatán

Idén nyáron sem állt meg a pörgés a főváros belső kerületeiben, de a legnagyobb vesztes a rövidtávú lakáskiadás volt.


Visszatérő befektetők

A belvárosi ingatlanoknál augusztusban nem volt érezhető semmi olyan pangás, olyan üres időszak, mint a korábbi évek során ebben a hónapban, illetve nyáron szokásos volt. A fő kereslet fókuszában továbbra is kifejezetten a 40 millió forintig elérhető belvárosi lakások voltak, a visszatérő befektetők pedig befektetésre, kiadásra-továbbadásra kerestek illetve vásároltak számukra kedvező ár-érték arányú ingatlanokat, olvasható a Central Home közleményében.

Stabil kereslet-kínálat

A Belváros az a terület, amelynek dinamikáját a hitelprogramok szinte egyáltalán nem befolyásolják

Fotó: Central Home

Ami az értékesítési időket illeti, úgy fest a helyzet, hogy a nagyobb motivációval rendelkező vagy kényszerhelyzetben lévő eladók rugalmasabbak az eladási árban, náluk az értékesítési idő két hónapon belül van. Ezzel szemben azok, akik számára nem égetően sürgős az eladás, inkább kivárnak, ott az értékesítési idő meghaladja a négy hónapot.

Lakáskiadás is helyreállt

Az iroda szerint a lakáskiadásokkal kapcsolatban idén is teljesen azonos dinamika mutatkozott, mint 2019-ben. A kihirdetett felvételi ponthatárok, a beharangozott szeptemberi jelenléti felsőoktatási oktatás vonzza az albérletkereső diákokat, akik visszatérnek a fővárosba. Többen előre gondolkodtak, így a bérlakások piacán már júniusban erősödött a kereslet, amelyet főleg a fővárosba és az oktatásba visszatérő diákok pörgettek meg. Az albérleti díjakról, a lakáskiadási árakról immár elmondható, hogy tulajdonképpen helyreálltak, még alacsonyabbak ugyan, mint a csúcsidőszaknak számító 2019-es év nyarán, de lényegesen magasabbak, mint tavaly, amikor is a piac még a járvány és a karantén okozta első sokkból éledezett.

Ne hagyd ki!