Budapesti belvárosi utcarészlet a Bazilikával

Budapest belső kerületeiben a Central Home elemzése szerint a felújítandó lakások ára csökkent, igaz nem túl nagy mértékben. Az itt található beköltözhető és a felújított ingatlanok viszont a pandémia ellenére is drágultak.


​Vegyes a kép

Folyamatosan monitorozzuk a piacot, így természetesen nyomon követtük az eseményeket 2020 tavaszától kezdődően, így készítettük el elemzésünket az V., a VI. és a VII. kerületek négyzetméterárainak változásairól a 2020-as történések, illetve a 2021-es eddigi tapasztalatok alapján - mondjaBen-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistájaként ismert Central Home szakértője. Szerinte a világjárvány az ingatlanszektort is érintette, a 2020 tavaszán bevezetett korlátozó intézkedések hatására az ingatlanárak szinte azonnal csökkenni kezdtek. A csökkenés azonban idén tavaszra bizonyos szegmensekben növekedésre váltott. Central Home adatai szerint például a felújított lakások négyzetméterára a járvány előtt 860 ezer forint volt, viszont azoknak az ingatlanoknak köszönhetően, amelyeket sikerült 2020. negyedik negyedévben és 2021. januárban átadni, az átlag négyzetméter árak 1,1 millió forintra emelkedtek. A jelek szerint azonban a drágulás nem minden kerületre, nem minden szegmensre és nem egyformán volt jellemző.

V. kerület: Olcsóbb a felújítandó

A válsághelyzet miatt a mindig pezsgő V. kerületben is sokkal kisebb volt a kereslet. Az eladási árak már 2019-ben stagnálni kezdtek, ráadásul mindez együtt járt azzal, hogy a szakemberhiány és a tömeges építkezési kedv következtében a felújítási költségek folyamatosan nőttek. Az eladási mutatók alapján megállapítható, hogy a felújítandó ingatlanok négyzetméterárai 2020-tól a mostani időszakig 10 százalékkal csökkentek. Ezt az időszakot a költözhető állapotú lakások szenvedték meg legjobban. A piacuk mára azonban kezd visszatérni a 2019-es év negyedik negyedében tapasztalható értékekhez. 2021 januárban 2020 márciushoz képest 6 százalékot emelkedett a négyzetméterenkénti ár. A teljesen felújított, magas minőségű ingatlanoknál még nagyobb a növekedés: 12 százalékkal emelkedett a négyzetméterár 2020 márciusához képest.

​VI. kerület: Lendületes növekedés

A szintén nagyon keresett, VI. kerületben, a körúton belüli lakásoknál szintén 12 százalékos négyzetméterár növekedés tapasztalható az idei évben, de a drágulás csak az azonnal költözhető és a teljeskörűen felújított lakásokra jellemző. A felújítandó lakások árai a VI. kerületben stagnáltak, 2020. márciusához képest legfeljebb 3 százalékos mozgás történt felfelé.

​VII. kerület: Túl a mélyponton

A legmarkánsabb változás a VII. kerületben figyelhető meg, mert Budapest ezen része volt a legerősebb Airbnb szempontból. A kerületben jelenleg is kifejezetten alacsony a kereslet. Tavaly március óta a felújítandó és a költözhető lakások árai stagnálnak. Ugyanakkor, hogy a felújított exkluzív lakások 2020 januárjához képest 20 százalékos áremelkedést mutatnak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy itt 2019-ben volt egy nagyobb árcsökkenés, így tavaly márciusban sem voltak a legmagasabb szinten az árak.

Cikkünk elkészítését az E.ON Hungária Zrt. támogatta.


Ne hagyd ki!