Panel háztömb homlokzata erkélyekkel, klímaberendezésekkel távolról
Fotó: unsplash

Milyen válság? Veszik a lakásokat, mint a cukrot!

Az elmúlt tíz év legtöbb lakás adásvételi szerződését kötötték meg februárban Magyarországon. Vidéken és Pesten a kisebb és olcsóbb, míg Budán a nagyobb és drágább lakásokat keresik. Újra drágulni kezdtek a panellakások is.


A Duna House Barométer által becsült 14 569 darab tranzakció 11 százalékkal több, mint 2020 februárjában volt, de 30 százalékkal felülmúlja az idén januárban mért, egyébként szintén kimagaslónak számító, adatokat is. 14 ezer darab feletti adásvételi számmal utoljára 2018-ban és 2019-ben találkozhattunk 3 esetben, az elmúlt 10 évben az eddigi csúcstartó 2016. júniusa volt 14 550 tranzakcióval. A piacot egyértelműen az otthonteremtési kedvezmények miatti aktív kereslet hajtja, ami a tavaszi hónapokban is kitarthat.

Budán a nagyobb, Pesten a kisebb lakásokat keresik

Budán csökkent a 60 négyzetméter alatti otthonok népszerűsége egy év alatt. 61 százalékról 41 százalékra esett vissza az adásvételek aránya ebben a kategóriában. A 60 és 100 négyzetméter közötti otthonok aránya viszont 19 százalékponttal nőtt, így a budai tranzakciók 45 százalékát alkották. Az előző év azonos időszakához hasonlóan a vevők Pesten viszont inkább a kisebb méretű ingatlanokat keresték. Az adásvételek 60 százaléka 60 négyzetméternél kisebb kategóriában történt.

​Budapest: hol és mennyiért?

Budán a 70 millió forint feletti ingatlanok iránti érdeklődés megugrott, az előző év februárjához képest 18 százalékponttal nőtt az arányuk. A 25 és 60 millió forint közé eső kategóriákban mindenhol kiegyenlített, 10-15 százalékos érdeklődés volt tapasztalható. Pesten az 500 és 800 ezer forint per négyzetméret közötti kategóriák aránya 15 százalékponttal nőtt, így a pesti tranzakciók 59 százalékát ezek alkották. A kerületek iránti érdeklődés nyertese idén februárban a XIV. kerület lett, ezt követi fej-fej mellett a XI. és a XIII. kerület. A külső kerületek közül nőtt az érdeklődés Újpest, Kőbánya, Újpalota és a Kispest iránt is.

​Vidéken beérik kisebb lakásokkal

Idén februárban a vidéki településeken a vevők 69 százaléka 40 és 100 négyzetméter közötti ingatlant vásárolt. A vidéki otthonok 35 százaléka 250 ezer forint per négyzetméret alatti áron cserélt tulajdonost, míg 2020. februárjában ez az arány 49 százalék volt. A 40 millió forint feletti sáv kereslete 6 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Pest megyében is a 250 ezer forint per négyzetméter alatti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, tavalyhoz hasonlóan 20 százalék felett volt az arányuk. Lakásár tekintetében továbbra is a 40 millió forint feletti otthonok a legnépszerűbbek. A 20 millió forint alatti ingatlanok iránti érdeklődés csökkent, a 25 és 40 millió forint közötti ingatlanok aránya ellenben 16 százalékponttal nőtt tavaly februárhoz képest.

​Újra drágul a panel

A februárban értékesített panel otthonok átlagos négyzetméterára Keleten 9,5%-kal , Nyugaton 2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Tégla lakások esetében az átlagos négyzetméterár Keleten 8%-kal csökkent, míg Nyugaton 14 százalékot nőtt a hónap értékesítési mutatói alapján. A februárban értékesített panel otthonok átlagos négyzetméterára Budán 3%-kal, Pesten 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az értékesített használt tégla lakások négyzetméterárának tekintetében Budán és a belvárosban stagnálás, Pesten viszont 9 százalékos csökkenés figyelhető meg a tavalyi év februárjához viszonyítva.

​Három-négy hónapot kell várni a vevőre

Februárban átlagosan legalább 109 napot kellett várni a sikeres értékesítéshez, míg tavaly ilyenkor akár 3 hónap alatt sikerült az ingatlaneladás. A panel otthonok valamivel gyorsabban keltek el, 4-4,5 hónap alatt, míg a használt tégla lakások esetében 4-6,5 hónap volt az átlagos értékesítési idő. Az aktív piac ellenére az értékesítési időben egyelőre nem mutatkozik jelentős gyorsulás, a sikeres értékesítéshez átlagosan 3-4 hónap volt szükséges a februári adatok alapján. Az ingatlanközvetítői tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktív kereslet mellett most több, régen a piacon lévő ingatlant is sikerrel lehetett értékesíteni. Ennek köszönhetően az adatokon még nem látszik a gyorsuló tendencia, miközben nem volt ritka februárban az 1 hónapon belüli sikeres adásvétel.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


Ne hagyd ki!