Gáztűzhelyen égő láng fölött ezüst fazék
Fotó: Shutterstock

Egy ország, ahol sokan már most sem tudják fizetni a rezsit

Van egy ország Európában, ahol a lakosság elmaradása a rezsiszámlák fizetésével máris rekordot döntött: hatmillió háztartás tartozik az energiaszolgáltatóknak. És ez még csak a nyári eresztés.


A rezsiszámlák összege idén megtriplázódott Nagy-Britanniában. Jótékonysági szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy milliók süllyedhetnek nyomorba, ha a kormány nem indít többmilliárd font értékű támogatási programot.

Idén nincs nyári kredit

Az Uswitch összehasonlító weboldal szerint a brit háztartások majdnem negyede több mint kétszáz fonttal (több mint 90 ezer forinttal) tartozik az energiaszolgáltatóknak. Az összeg négy hónap alatt tíz százalékkal hízott.

Az energiaszámlák nyáron általában nem mínuszban, hanem pluszban vannak, hogy könnyebb legyen fedezni a magasabb összegű, téli költségeket. Idén 8 millió háztartásnak egyáltalán nincs ilyen előtakarékossága.

Ez azt jelzi, hogy a megélhetési krízis máris a végsőkig kiürítette a kasszákat, pedig még csak nyár van

– véli az Uswitch elemzője.

Célzott vagy általános támogatás?

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondása után szeptember ötödikén derül ki, ki irányítja az országot: a volt pénzügyminiszter, Rishi Sunak, vagy a külügyminiszter, Liz Truss. Mindkettőnek más az elképzelése a rezsitámogatás formájáról.

Sunak úgy véli, hogy a kormánynak erkölcsi felelőssége, hogy további pénzügyi támogatást nyújtson a legszegényebbeknek.

Truss ezzel szemben az adócsökkentést tartja jó fegyvernek az energiakrízis megoldására. Azt mondja, nem akar adó formájában elvonni pénzt az emberektől, csak azért, hogy később energiatámogatás formájában visszaadja azt. Az elképzelés kritizálói szerint az adócsökkentés a gazdagokat részesíti előnyben a szegényekkel szemben. Nálunk minden lakossági fogyasztó az átlagfogyasztás szintjéig hatósági áron kapja az energiát.

Ne hagyd ki!