A legfontpsabb tudnivalók a rezsicsökkentési szabályok változásairól
Fotó: Shutterstock

6+1 dolog, amit már tudunk a csökkentett rezsicsökkentésről

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, az ezzel kapcsolatos intézkedéscsomag hét elemből áll. Ebből az egyik érinti a lakossági rezsicsökkentést. A hvg.hu összeállított egy "kisokost" a fogyasztóknak. Ebből emeltünk ki 6+1 tudnivalót.


1. A lakossági felhasználók akkor fizetnek piaci árat, ha átlag felett fogyasztanak gázból vagy áramból. A havi átlagfogyasztást Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón így határozta meg: az áram esetében 210 kWh, földgáz esetében 144 köbméter. Aki ennyit vagy ennél kevesebbet fogyaszt, annak marad a rezsicsökkentett ár. A miniszter úgy számolt, ez legfeljebb 7750 forintos áramszámlát és 15 833 forintos havi gázszámlát jelent (rezsicsökkentett áron).

2. Aki többet fogyaszt a megadott mennyiségeknél, az az átlagos fogyasztási szintig még a rezsicsökkentett árat fizeti, és minden ezen felüli kWh, illetve köbméter után kell a piaci árat megfizetnie.1 kWh áram után 242, 1 köbméter gáz után 912,8 forintot (ez a jelenlegi piaci ár).

3. A hvg.hu összeállítása szerint az nem világos, hogy mi lesz az átalánydíjat fizető fogyasztókkal. Gulyás Gergely szerint ők az év 12 hónapjára elosztva fizetik a piaci árat is (az átlag fölötti fogyasztásuk után). Ám az átalányos fizetés jelenleg nem így működik, mindig van egy éves leolvasás és elszámolás – akinél a szolgáltató magasabb fogyasztást regisztrál, mint amennyi után az átalányt fizette, annak utólag egy összegben kiszámlázzák a különbözetet. Ha az utóbbi logikát követjük, az éves leolvasások és elszámolások metódusa alapján igenis előfordulhat a jövőben, hogy valaki borsos, egyszeri „piaci” fizetési kötelezettséggel szembesül.

4. A miniszter által elmondottak alapján egy havi limitet állapítottak meg – minden bizonnyal az éves átlagos fogyasztást visszavetítve egy hónapra. Ebből az következik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége. De ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie.


5. Akinek több ingatlan van a nevén, az ingatlanonként a havi limitig fogyaszthat rezsicsökkentett áron – és ingatlanonként kell piaci árat is fizetnie, ha valamelyik helyen túllépi a limitet.

6. A nagycsaládosok – a három gyermeket vagy annál többet nevelők – esetében magasabb a rezsicsökkentett keretet állapítanak meg, de csak a gáz esetében. A határ éves szinten a 2329 köbméteres gázfogyasztás három gyerek esetén, amit minden további gyerek után további 300 köbméterrel lehet növelni, tehát négy gyerek esetén 2629, öt gyerek esetén 2929 köbméteres kedvezményes kerettel számolhatnak az érintett családok. Aki ezt túllépi, annak minden ezen felüli köbméter után jön a piaci ár.

6+1 A villanyfogyasztás esetében nincs ilyen emelt keret, ott marad a havi 210 kWh (éves szinten 2523 kWh) kedvezményes limit, akármennyi is a gyerek.


Ne hagyd ki!