rezsi
Fotó: Shutterstock

Van, ahol 245 milliárd forintnyi rezsitartozást engednek el

Soha nem látott támogatást nyújt New York állam a rászorulóknak, amiből a szolgáltatóknak is ki kellett venni a részüket.


New York állam 672 millió dollárnyi, nagyjából 245 milliárd forint értékű kifizetetlen gáz- és áramszolgáltatói számlatartozást enged el mintegy félmillió ügyfélnek, az adósságot még a koronavírus-járvány idejében halmozták fel. A kormányzói hivatal szerint mindez „az állam történetének legnagyobb közüzemi ügyféltámogatási programja".

A könnyítésnek köszönhetően várhatóan több mint 478 ezer lakossági ügyfél és mintegy 56 ezer kisvállalkozás esetében előzhető meg a szolgáltatás megszüntetése; ráadásul az ügyfelek hitelképessége se mromlik majd a döntés következtében – idézi a Reuters Kathy Hochul kormányzó hivatalának közleményét.

Az adósságelengedési program 2022. május 1-jéig egyszeri jóváírást engedélyez minden nem alacsony jövedelmű lakossági ügyfélnek és kisvállalkozói ügyfélnek a közüzemi hátralékokra.

A Reuters kiemeli: a helyi közműszolgáltatók így már rekordösszegű, 101 millió dolláros támogatást nyújtottak a pandémiás adósságelengedésben, mivel tavaly júniusban már 36 millió dollárral hozzájárultak egy hasonló, 567 millió dolláros programhoz, amely az alacsony jövedelmű ügyfeleknek segítette a korábbi villany- és gázszámlák törlesztését.

Hochul emellett elindított egy kísérleti programot, amelyben azt garantálja, hogy a program alacsony jövedelmű résztvevőinek nem kell fizetniük a jövedelmük 6%-át meghaladó villamosenergiáért, emellett pedig további 200 millió dolláros kedvezményt különítettek el több mint 800 ezer New York államban élő, évi 75 ezer dollárnál kevesebbet kereső lakos számára, akik az említett programra nem jogosultak.

Itthon erre számíthatunk

Ugyan az MVM szerint az elmúlt időszakban kiállított számlák alapján a lakossági ügyfelek nagyjából 80 százalékának a fogyasztása nem haladja meg az átlagfogyasztás kedvezményes mennyiséget, de a rezsiszámlák emelkedése itthon is nagy gondot okozhat több magyar családnak. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy mire számíthat az, aki valamilyen oknál fogva nem tudná fizetni a számláit.

Ne hagyd ki!