Ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, pánikban a magyarok a magas rezsiszámlák miatt
Fotó: Shutterstock

Mindenki azon agyal, hogy csökkentse a rezsiszámlát

Már egy hónap is elég volt ahhoz, hogy a lakosság átgondolja energiamegtakarítási, lakáskorszerűsítési terveit. Ez derült ki GKI és a Masterplast közös augusztusi kutatásának eredményeiből.


A felmérés eredménye szerint a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka pedig valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez, de legalábbis belekezd ebbe. Jövőre pedig a háztartások 5,1 százaléka mondta biztosra a felújítást, 20,2 százalékuk pedig valószínűsítette.

A legaktívabbak a családi házak lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre, míg a társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék.

Minél nagyobb az ingatlan, annál erősebb a korszerűsítési szándék. Az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), az 51 és 100 négyzetméter közöttiek esetében 17 és 22 százalék, a 101 és 150 négyzetméter közöttieknél 33 és 38 százalék, míg a 150 négyzetméter felettieknél 40 és 47 százalék.

Egy hónap alatt látványosan átalakult az elvégzendő munkák fontossági sorrendje. A külső nyílászárók cseréje júliusban minden ötödik felújítást tervező háztartást érdekelt, augusztusban már minden negyediket. A fűtési rendszer kialakítása-korszerűsítése iránt júliusban minden negyedik korszerűsítésre törekvő háztartás érdeklődött, augusztusban már minden harmadik. A hőszigetelési munkák iránti érdeklődés egy hónap alatt megduplázódott – júliusban csak minden hatodik korszerűsítésre készülő válaszadó említette ezt, augusztusban már minden harmadik.

A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése népszerűbb, mint valaha: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk.


The Conversation

Ne hagyd ki!