Airbnb-t használó nő.

Az Airbnb sötét oldala - Milyen károkat okoz a rövid távú lakáskiadás?

Az Airbnb, és az ahhoz hasonló rövid távú lakáskiadással foglalkozó vállatok nem kis problémát okoznak a világ nagyvárosainak, akik mindent megtesznek azért, hogy ne sérüljenek az érdekeik.


A különböző városok önkormányzatai aggódnak az Airbnb-típusú vállalkozások miatt, ugyanis a rövid távú (néhány nap, esetleg néhány hét) lakásbérlés óriási károkat okozhat az ingatlanpiacnak, illetve a települések adóbevételeit is érzékenyen érintik – írja a Világgazdaság.

A világ számos pontján felütötte már a fejét az a probléma, hogy az előbb említett vállalkozások olyan mértékben feltornásszák a bérleti díjakat, hogy helyiek évről évre egyre kijjebb szorulnak.

Ez is érdekelhet: Itt éri meg Airbnb-ben megszállni! Budapest is köztük van?

Andrea Davis/Unsplash

Ezen káros folyamat megakadályozása érdekében világszerte számos különböző megoldást vezettek be.

Dallasban például egyes lakóövezetekben meg van tiltva a rövid távú lakáskiadás, sok helyen pedig szigorú korlátokat vezettek be. Honoluluban és Szingapúrban például minimum 3, illetve 6 hónapra lehet bérbe adni egy ingatlant.

Ezek mellett más trükköket is kitaláltak már, többek között olyan szisztémára is van példa, miszerint csak olyan lakásokat lehet bérbe adni, ahol a tulajdonos állandó lakosként van bejelentve. Ilyen például New York, Vancouver, vagy épp Tokió is.

Egy azonban biztos: mindezen szankciók csak akkor működnek, ha azokat kőkeményen betartatják, illetve, ha az önkormányzatok elrettentő hatású lépéseket tudnak bevezetni.

Berlinben például a bérbe adók akár 600 ezer eurós (237 millió forint) bírságot kaphatnak, ha nem tartják be a szigorúan lefektetett szabályokat.

A fentebb felsorolt aggályok ellenére az Airbnb tagadja, hogy káros, vagy piactorzító hatást eredményezne a működésük: a vállalat külön kiemelte, hogy ezernél is több önkormányzattal kötöttek együttműködést az igazságosabb szabályozás érdekében.

Ne hagyd ki!