A Virgin Galactic milliárdos alapítója, Sir Richard Branson július 11-én hivatalosan is űrhajóssá vált. A VSS Unity sikeres küldetése után a vállalat bejelentette, jövőre elindítja az űrturisztikai programját.


Az elmúlt években óriási verseny alakult ki a világ topmilliárdosai között, melynek célja a világűr meghódítása. Jellemzően Elon Musk-ról és Jeff Bezos-ról szólnak az univerzum mezsgyéjét célzó küldetések, valaki azonban mindkettőjüket beelőzte. Ő pedig nem más, mint a Virgin Galactic megálmodója, Sir Richard Branson. Képünk illusztráció.

Az űrturizmus hajnala

Branson mögött igen viszontagságos út áll, de a hosszú évek kitartó munkája végül meghozta gyümölcsét. Richard Branson, július 11-én, ötfős legénységével karöltve sikeres űrutazást hajtott végre. A teljes küldetés nagyjából 90 percet vett igénybe. A VSS Unity űrhajót egy hordozó repülőgép indította útjára, amelyről 15 kilométeres magasságban vált le. A leválás után a pilóták beindították az űrhajó hibrid meghajtású rakétáit, és meg sem álltak a 86 kilométeres magasságig, ahol négy percig a súlytalanságot is megtapasztalhatták. Miután kilebegték magukat, mindenki visszaült a helyére, és megkezdték a visszatérést a Földre. Branson mérföldkőnek nevezte a Unity 22 névre keresztelt küldetést, amely az új űrkorszak hajnalát jelzi.

Egykor én is csak egy álmodozó gyermek voltam, aki mindig a csillagok közé vágyott. Most felnőtt vagyok, egy űrhajóban, és épp a gyönyörű, gyönyörű Földünket csodálom a többi nagyszerű felnőttel az űrhajón. Az álmodozók következő generációinak címezve, gondoljatok bele, miket érhettek el az életben, ha nekünk sikerült ezt megvalósítanunk.

- mondta meghatódva a milliárdos egy videóban, amelyet a Twitteren tett közzé. Az alábbi bejegyzésről van szó:

Rögös utakon

Richard Branson 2004-ben alapította a Virgin Galactic-et, és eredetileg 2007-re tervezte az első kereskedelmi célú űrrepülést, amelyre végül 17 évet kellett várni. Az évek alatt már több mint 600 jegyet értékesített a vállalat. Egy jegy jelenleg 250 ezer dollárba (nagyjából 70 millió forint) kerül. A cég 2014-ben leállította az értékesítést egy tragédia miatt. Ebben az évben a vállalat első űrhajója, a VSS Enterprise egy tesztrepülés közben darabokra hullott, melynek következtében egy pilóta életét vesztette.

A mostani, sikeres küldetés után Elon Musk és Jeff Bezos is gratulált Bransonnak. Ha minden igaz, Musk még meg is látogatta Branson-t a kilövés hajnalán. Sőt, egyes híresztelések szerint vett egy jegyet is a Virgin Galactic űrturisztikai programjára.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin azért egy kicsit odaszúrt Twitteren a Virgin Galactic-nek. Ahogy a vállalat írta, a világűr nemzetközileg elfogadott határvonala 100 kilométeres magasságban helyezkedik el. A 80 kilométeres magasság egyedül a NASA-nál jelenti az űr határát. Persze az sem maradt ki a Tweet-ből, hogy Bezost a Blue Origin július végén több mint 100 kilométerre repíti a Föld felszínétől.

A Virgin Galactic űrturisztikai programja 2022-ben indul. Elon Musk mellett már Lady Gaga, Leonardo DiCaprio, Tom Hanks és Angelina Jolie is jelezte részvételi szándékát. Bár egyelőre csak a gazdagok kiváltsága az űrrepülés, Richard Branson egy jótékonykodással egybekötött nyereményjátékot is indított, amelyben két szerencsés jelentkező ingyen jegyet nyerhet a VSS Unity egyik útjára. A nyereményjátékra IDE KATTINTVA lehet jelentkezni.

A cég a teljes küldetést élőben közvetítette a YouTube-on. A videó jelenleg is elérhető:

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!