A szakértők egyszerre dicsérik és kritizálják a balatoni gasztronómiát
Fotó: Shutterstock

Pizza és hekk van a Balcsin, de hol a baligány és a petyek?

Idén is elkészítették a Balaton gasztronómiai kalauzát. A kiadvány egyszerre dicséri, kritizálja és toplistázza a balatoni vendéglőket. Meglehetősen hiányolják az étlapokról az olyan hagyományőrző balatoni ételeket, mint a baligány, vagy a petyek. Helyettük van pizza és hekk.


Kevés a hagyományos balatoni fogás, de van pizza és hekk

A Magyar Konyha 11. Balatoni Gasztrokalauzának készítői 300 vendéglátóhelyet ajánlanak az idei kiadványukban, köztük 60 újat. Ezek között szerepel például kultúrbisztró, halsütő, romkocsma, cukrászda, fagyizó, fűszerkert, sajtkészítő műhely, kisvendéglő, borászat és fine dining étterem is. A balatoni régió legjobbjait toplistába is szedték.

A balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a régi, nagy bástyák kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott. (…) Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, és számos hagyományos és modern konyha üzemel a Balatonnál. Ettől persze még kaotikus a felhozatal

idézi a kiadvány szerkesztőit a VG.

Hozzáteszik, nagy a kínálat lángosból, hekkből, nápolyi pizzából, francia/olasz/mediterrán/mexikói ételekből, tengeri herkentyűkből, hamburgerekből. Azonban helyi, hagyományőrző fogásokkal, mint például petyekkel (fonyódi halászlé), vagy Vörösmarty Mihály kedvencével, a baligánnyal ritkán találkozni a balatoni menükön.

A regionális gondolkodású éttermek esetében viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára

– írták a kiadvány szerzői.

A horvát tengerpart vagy a Balaton az olcsóbb? Kiszámolták

Egyébként a Ynsight Research kutatása szerint sokan úgy vélik, a balatoni nyaralás költségei nagyon elszálltak, és az ott tapasztalható árak túl magasak a helyi szolgáltatások minőségéhez képest. Viszont mások arról beszéltek, hogy a horvát tengerparton is megugrottak az árak, és mára megelőzték a görög és török árszintet.

A felmérés eredményei miatt a Portfolio megvizsgálta, a Balaton és a horvát tengerpart közül mégis melyiknél lehet olcsóbban nyaralni manapság. A saját vizsgálatukhoz a Szállás.hu adatait vették alapul.

A portál összesítése szerint egy hétre és két főre átlagosan 175 ezer forintba kerül a Balatonon egy panzió típusú szállás reggelivel, négy főre pedig 350 ezer forintba. Egy négycsillagos szállodában egy hétre 365 ezer forintért tud szállást találni két fő, négy pedig 730 ezer forintért. Megjegyzik, az átlagértékek ettől némileg eltérhetnek például attól függően, hogy all inclusive vagy félpanziós ellátásról van szó.

Ezzel szemben Horvátországban

Ezzel szemben négy főre, egy hétre, egy panziót félpanziós ellátással a horvát tengerparton 330-440 ezer forint között találni. Egy háromcsillagos szálloda például Crikveniá-ban 880 ezer forint egy családnak egy hétre, egy négycsillagos pedig egymillió forint. Hozzáteszik, ezekhez hasonlóak az árak Rijekában is. Azonban például Isztria megyében, Vrsar településen egy négycsillagos szállodában hat éjszaka, önellátással, két főnek 575 ezer forintba kerül. A makarskai riviérán pedig egy szintén négycsillagos szálloda - viszont két főnek - 380 ezer forint reggelivel. Ha pedig valaki nem ragaszkodik Horvátországban a tengerparthoz, hanem „megelégszik” a Plitvicei-tavakkal, ott találni háromcsillagos szállást 125 ezer forintért is.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy Horvátországban is vannak anyagilag kedvezőbb ajánlatok, viszont az azonos kategóriájú panziók és hotelek jellemzően valamivel drágábbak a horvát tengerparton, mint a Balatonnál.


Ne hagyd ki!