Több millió eurós marketingkampánnyal és a beutazási korlátozások eltörlésével csalogatja a turistákat Görögország.

A siralmas tavalyi év után Görögország gőzerővel dolgozik a turizmus fellendítésén. 2019-ben 18 milliárd euró volt a szektor teljes árbevétele, tavaly ez a szám alig érte el a 4 milliárdot – írja a Reuters. Görögország teljes GDP-je 8 százalékkal esett vissza a pandémia évében. Az idei nyár kritikus fontosságú a gazdaságuk helyreállításában, ugyanis minden ötödik görög a turisztikai szektorban dolgozik, így az ő megélhetésük is veszélybe kerül, ha nem járnak sikerrel.

​Görögországra van szükséged

Nagyjából ezzel a szlogennel csábítják a home office-ban elgémberedett európai turistákat. A görög állam több millió eurót invesztál a turizmusba, nagyrészt promócióra. A marketing anyagokat a legfontosabb célpiacokon fogják bemutatni, például Nagy-Britanniában és Németországban. Számos kampányvideót készítettek, melyek részletesen bemutatják a legszebb történelmi helyeket, strandokat és csehókat.

Haris Theoharis turizmusért felelős miniszter elmondta, az európai, amerikai, a brit és izraeli turisták karanténkötelezettség nélkül utazhatnak hozzájuk, ha rendelkeznek oltási igazolással, vagy negatív Covid-teszttel. Egyelőre ez csak félmegoldás, ugyanis a turistáknak jelen állás szerint karanténba kell vonulniuk anyaországukba való hazatértükkor, így csökkenhet az utazási kedv. A miniszter bizakodóan tekint a jövőre, és úgy véli, hamarosan Nagy-Britannia és Németország is zöld listára teszik az országot. Ez a két állam adja a legtöbb turistát a görögöknek.

​Erős kezdés után erős visszaesés

A megtépázott egészségügyi rendszerük ellenére Görögország egész jól viselte a vírus első hullámát, a második hullám viszont már őket is padlóra küldte. Az utazási korlátozások és a vendéglátóhelyek bezárása komoly gondokat okozott a gazdaságuknak. A kormány úgy véli, hogy az oltási kampánynak, a tömeges tesztelésnek és a napfényes időjárásnak köszönhetően rengeteg turistát fogadhatnak az idei nyári szezonban. Haris Theoharis arra a kérdésre, hogy milyen bevételt vizionál a turisztikai ágazatnak, csak ennyit mondott: „Biztosan jobb lesz, mint tavaly."

​Mindenki mozgolódik

A növekvő átoltottságnak és a csökkenő fertőzési számoknak köszönhetően egyre több ország enyhíti az utazási korlátozásait. Nemrégiben Nagy-Britannia is bejelentette, hogy a biztonságosnak ítélt országokba május 17-től megkötések nélkül utazhatnak a polgárok. Málta ennél még tovább ment: azok a turisták, akik a szigetországot választják, akár 80 ezer forintos támogatást is kaphatnak.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!