repülőtér
Fotó: Shutterstock

Megéri-e a last minute utazás? Itt a válasz!

Az utazási irodák 2024 nyarára már most a legkülönfélébb ajánlatokkal kecsegtetik az utazni vágyókat. Fontos megjegyezni, hogy nem érdemes ezekre egyből, túl korán lecsapni. De meddig várjunk? Mutatjuk azt is, mennyit lehet akár spórolni a foglalás megfelelő időzítésével.


A nyaralók akár 100 ezer forintos mértékben spórolhatnak, ha korán lefoglalják a jövő évi nyári kiruccanást, ahelyett, hogy az utolsó pillanatra hagynák – derül ki a Which? magazin új kutatásából. E során 15 ezer last minute (1 vagy 2 héttel az utazás előtt) ajánlat árazását hasonlították össze, az októberi, novemberi, decemberi és januári összegekkel ugyanarra a 2023. júliusi dátumra – belevéve az utazást és mindenféle szállástípust is.

Ezt is olvasd el! Hasítanak a talpon maradt hazai utazási irodák

Melyik tehát a legolcsóbb hónap a foglalásra?

csal\u00e1d a rep\u00fcl\u0151t\u00e9renÍgy jutsz hozzá az EU-s zöldigazolványhoz, ha utazni akarsz

Fotó:123RF

Általában olcsóbb előre lefoglalni a nyári vakáció, de túl korán se szabad. A vizsgált 6 úti cél fele – Görögország, Törökország és Portugália – esetében az árak átlagosan decemberben voltak a legalacsonyabbak. Az eredmény konklúziója röviden az, hogy egy hét görög, törökországi vagy portugáliai nyaralás akár közel 200 fonttal (nagyjából 90 ezer forinttal) olcsóbb személyenként, ha a tervezett időpont előtt már hét hónappal korábban foglalják le őket.

Ez is érdekelhet: Ez az európai ország vezeti a nyaralási előfoglalási listát

Január volt jellemzően a második legolcsóbb hónap, de az olasz nyaralást kedvelők számára ez a legideálisabb, tehát a legolcsóbb hónap a foglalást illetően. Az utolsó pillanatban foglalt árakhoz képest közel 150 fontot (körülbelül 70 ezer forintot) lehetett megtakarítani.

Spanyolország és a Kanári-szigetek jelentettek kivételt: az előzetes foglalás jellemzően drágább volt, mint az utolsó pillanatban történő foglalás. Ez akkor fordulhat elő, ha az adott úti cél kapcsán túlbecsüli az utazási iroda az eladásokat. A spanyolországi last minute árak sokkal olcsóbbak voltak, mint a vizsgált többi mediterrán úti cél esetében – egy spanyol nyaralás átlagára átszámolva akár 180 ezer forinttal is alacsonyabb lehet, mint egy görögországi. Az indulás előtti két hetes és egy hetes ajánlatok is össze lettek hasonlítva: mind a hat úti cél esetében olcsóbb volt az előbbi verzió.

Magyarul a túl korai, de az utolsó pillanatos foglalások sem érik meg. A legtöbb úti cél esetében akkor volt a legolcsóbb az ár, ha decemberben és januárban foglalták le rá a nyaralást.

Ne hagyd ki!