Igaz, nagyot csökkent a számuk
Fotó: Shutterstock

Alig-alig, de azért jönnek oroszok Magyarországra

Az ukrajnai háború kitörését követő Oroszországgal szembeni nyugati szankciók miatt óriásit esett a Magyarországra látogató oroszok száma. Pedig korábban például számos turista érkezett hazánkba.. Azonban nem tűntek el teljesen az oroszok. Mutatjuk, miért jönnek.


Kerülőúton érkeznek Magyarországra az oroszok

90-95 százalékkal csökkent az orosz turisták száma az Európai Unióban az ukrajnai háború kitörése után. A visszaesés az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciókkal magyarázható. A Magyarországra érkező oroszok száma is rendkívül lecsökkent, azonban nem tűntek el teljesen.

Már nem a klasszikus értelemben vett turisták érkeztek Magyarországra, hanem azok, akiknek valamilyen hivatalos ügye, elintéznivalója van nálunk

- nyilatkozta Sarlai Júlia idegenvezető, a Magyar Idegenvezetők Szövetsége Etikai Bizottság Elnöke a HVG-nek.

Sokan azért érkeznek, hogy Magyarországon szerezzék meg a schengeni vízumot. Ugyanis Görögország mellett már csak hazánk ad ki ilyen okmányt orosz állampolgároknak. Ők kerülő úton jönnek hozzánk.

Jelenleg légi úton Bakuból, Asztanából, Dubaiból, Belgrádból és Isztambulból lehet Magyarországra repülni. A kerülő út miatt a jegyárak a többszörösére drágultak

- tette hozzá Sarlai Júlia.

Oroszok pörgetik az Egyesült Arab Emírségek lakáspiacát

Amíg az uniós országokat elkerülik, más államokba özönlenek az oroszok, ami néhol kedvezően hat az ingatlanpiacra is. Az idei év első három hónapjában a 10 millió dollárnál drágább ingatlanok tekintetében a dubaji lakáspiac volt a világon a legforgalmasabb. A Knight Frank kutatásából kiderül, 92 szerződést kötöttek összesen 1,7 milliárd dollár értékben a városban a vizsgált időszakban. Ugyanezekben a hónapokban Hongkongban 67-et 988 millió dolláros összértékben, New Yorkban 58-at 942 millió dollárért, Londonban pedig 36-ot együttesen 736 millió dollárért. Tavaly még az utóbbi állt az első helyen, éves szinten 246 darabbal, összesen 4,7 milliárd dollár értékben.

Az Egyesült Arab Emírségek lakáspiacának a felpörgése nem meglepő. A nemzetközi szankciók elől menekülő oroszok közül sokan pénzügyi menedékként tekintettek az országra.

A becslések szerint az ukrajnai háború kezdete óta ötszörösére emelkedett az orosz lakosok száma az arab országban, és jelenleg 500 ezer körül alakul (az Emírségekben 9,4 millió ember élt 2021-ben).

Egyébként sokan attól tartanak, Dubaj fellendülő luxuslakáspiaca ismét csődbe fog fordulni, ahogyan történt az a 2009-es válság és a 2014-es olajárcsökkenés után. Viszont a szakértők azzal nyugtatják a kedélyeket, nincsen olyan gazdasági adat vagy tény, amely elővetítene egy ilyen rendkívül rossz forgatókönyvet.

Ne hagyd ki!