5 tipp, hogy helyesen használd a modsót a repülőgépen
Fotó: Shutterstock

Repülőre ülsz? Öt fontos tipp, hogy elkerüld a fertőzést a mosdóban

Normál időszakban is nagyon fontos, hogy megtanuljuk úgy használni a mellékhelyiséget, hogy csökkentsük a kórokozók terjedését, a világjárványban pedig különösen fontossá vált, hogy a lehető leghigiénikusabb legyen a mosdók használata. Mutatjuk, mire kell figyelni.


Ne tartsd vissza!

Az semmiképp sem jó megoldás, ha egy hosszú repülőút alatt nem mész vécére, mert nagyon fontos, hogy a száraz utastérben sokat folyadékot vigyél be – ez egyébként a fertőzésveszélyt is csökkenti. Plusz az óránkénti pisilés arra is késztet, hogy felállj, mozogj, ami pedig a jó vérkeringés alapja. Nézzük akkor, hogy hogyan használd okosan a vécét, ha repülsz vagy vonatozol.

Öt tipp

Fertőtlenítés

Alapvető felszerelés utazáshoz az egészségügyi csomag, ami a járvány miatt bővül extra adag fertőtlenítő kendővel és spray-vel, amivel mindent át tudsz törölni. Amikor felszállsz a gépre, törölgess át magad körül mindent, a karfát, a tálcát, a biztonsági öv csatját is. Ugyanez legyen a rutin a mosdóban is!

Az a biztos, ha te magad fertőtlenítesz, ne várd, hogy mások is ilyen elővigyázatosak legyenek. Tehát a kézitáskádban legyen elég nedves fertőtlenítő kendő, amivel áttörölheted az ülőkét, a fogókat, a kilincset és a csapot, amikor mosdóba mész. A vécéülőkét úgy kell megtisztítani, hogy minimum 70%-os alkohollal letörlöd, majd vársz egy percet, hogy az alkohol megtegye a dolgát, utána nedves törlőkendővel vagy vécépapírral rendesen töröld át a felületet, hogy eltávolíts minden kórokozót.

Minél kevesebb érintés

Minél kevesebb dolgot fogj meg, érints meg. Fertőtlenítés előtt használj egy papírzsepit vagy kéztörlő papírt, ha meg kell fognod valamit és utána dobd el a papírt. Ha nem bízol 100%-osan a fertőtlenítőszerekben, akkor biztonság kedvéért terítsd le a vécédeszkát papírral, mielőtt ráülsz.

Megfelelő papír

Vécépapír helyett inkább használd a kéztörlő papírt törlésre, mert azt általában mindenki kézmosás után érinti csak meg és magasabban van, mint a vécépapír. De mielőtt kiveszed a magad adagját, te is moss kezet. Hogy miért jobb a kéztörlő? Mert sokkal magasabbra helyezik ki, mint a vécépapírt, így kevesebb felcsapodó baktérium kerül rá – és itt elérkeztünk egy következő fontos tetthez...

Tetőt lecsukni

Fontos, hogy a vécé lehúzása előtt csukjuk le a tetejét, így megakadályozzunk, hogy felcsapódjon valami kórokozó a vécéből lehúzáskor – ez nemcsak repülőn, vonaton hasznos, hanem mindenhol. A repülőn különösen fontos ez, hiszen ott nagy szívóerővel megy az öblítés.

Papucs helyett cipő

Soha ne menjünk mezítláb semmilyen nyilvános vécére, de ha lehet még papucsban sem. Ha van akár egy mini seb is a talpunkon, lábunkon, olyan súlyos fertőzéseket kaphatunk, amit jobb elkerülni. A bő, hosszú nadrágokat és szoknyákat érdemes szorosra fűzni magunkon a vécézés idejére, hogy ne lógjon bele semmibe.

Természetesen magad után is hagyd tisztán a mosdót és akármilyen alaposan mostál kezet, a helyedre visszaérve, fertőtlenítsd le a kezedet, írja összefoglalójában a drivemagazine.eu.


The Conversation

Ne hagyd ki!