Az unió belső határainak nyitva kell maradniuk, de a nem alapvető fontosságú utazásokat korlátozhatják.


Határzár helyett utazási korlátozás

Aggódnak az uniós országok vezetői a koronavírus újabb mutációi miatt, ezért az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták. Emellett azonban egyéb védelmi intézkedésekről is egyeztettek. Charles Michel az Európai Tanács elnöke szerint a belső határok lezárása nem jöhet szóba, mert az akadályozná a közös piac működését. Az azonban nem kizárt, hogy ha szükséges, korlátozzák a nem alapvető fontosságú utazásokat. A határok lezárását Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sem tartja jó ötletnek. Ő célzott intézkedéseket javasolt, például azt, hogy a fertőzöttséget mutató térképeket egészítsék ki egy sötétvörös színnel, ami kiemelkedő fertőzöttségre figyelmeztet.

Nem mostanában lesz vakcinaútlevél

Mindkét vezető megszólalt a már beoltott személyek mozgását segítő, oltottságukat igazoló úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban is. Charles Michel szerint itt óvatos előkészületekre lesz szükség, így a kérdésre később térnek vissza. Bevezetéséhez összehangolt oltási műveletre és annak szigorú ellenőrzésére van szükség. Ursula Von De Leyen szerint a vakcinaútlevél bevezetése előtt pontosan tudni kell, hogy egy oltás meddig ad védettséget és hogy a beoltott személy lehet-e vírushordozó? Meg kell fontolni, mi legyen azokkal, akik valamiért nem juthatnak vakcinához, vagy egészségügyi okból nem olthatóak be azzal. A Bizottság elnöke szerint nemsokára elegendő vakcina érkezik Európába ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát be lehessen oltani.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!