Az unió belső határainak nyitva kell maradniuk, de a nem alapvető fontosságú utazásokat korlátozhatják.


Határzár helyett utazási korlátozás

Aggódnak az uniós országok vezetői a koronavírus újabb mutációi miatt, ezért az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták. Emellett azonban egyéb védelmi intézkedésekről is egyeztettek. Charles Michel az Európai Tanács elnöke szerint a belső határok lezárása nem jöhet szóba, mert az akadályozná a közös piac működését. Az azonban nem kizárt, hogy ha szükséges, korlátozzák a nem alapvető fontosságú utazásokat. A határok lezárását Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sem tartja jó ötletnek. Ő célzott intézkedéseket javasolt, például azt, hogy a fertőzöttséget mutató térképeket egészítsék ki egy sötétvörös színnel, ami kiemelkedő fertőzöttségre figyelmeztet.

Nem mostanában lesz vakcinaútlevél

Mindkét vezető megszólalt a már beoltott személyek mozgását segítő, oltottságukat igazoló úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban is. Charles Michel szerint itt óvatos előkészületekre lesz szükség, így a kérdésre később térnek vissza. Bevezetéséhez összehangolt oltási műveletre és annak szigorú ellenőrzésére van szükség. Ursula Von De Leyen szerint a vakcinaútlevél bevezetése előtt pontosan tudni kell, hogy egy oltás meddig ad védettséget és hogy a beoltott személy lehet-e vírushordozó? Meg kell fontolni, mi legyen azokkal, akik valamiért nem juthatnak vakcinához, vagy egészségügyi okból nem olthatóak be azzal. A Bizottság elnöke szerint nemsokára elegendő vakcina érkezik Európába ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát be lehessen oltani.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!