A jelenleg érvényben lévő korlátozások pünkösdig fennmaradhatnak – ez áll abban a levélben, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége küldött a tagjainak.


Flesch Tamás, a szövetség elnöke a hvg.hu.nak azt mondta, a levelet azért küldték ki, mert felelősségüknek érzik, hogy felkészítsék a tagokat. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet alapján erre a forgatókönyvre van a legnagyobb esély. Egyelőre nehezen képzelhető el, hogy másként alakulnak a dolgok. Idézet a levélből:

A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük. Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen.

A visszaesés számokban

2020. novemberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 93 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 20 ezer vendég 75 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balatonnál, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 80, a vendégéjszakáké 76 százalékkal csökkent. A vendégszám 94 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 238 ezer volt. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább, írja friss jelentésében a statisztikai hivatal.

A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a vendéglátóipart érintő korlátozások február 1-ig vannak érvényben. Pünkösd vasárnapja idén május 23-ra esik. Az még odébb van.

Frissítés

Visszavonta a járvány miatti korlátozások feloldásával kapcsolatos, a tagjainak kiküldött tájékoztatóját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Flesch Tamás, a szövetség elnöke a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolatával indokolta a levél visszavonását. A központ közleménye szerint alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek Magyarországon. A közleményben leszögezték: a kormány nem hozott ilyen döntést.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

A magyarok felének továbbra sincs egy fillér megtakarítása sem

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása. Az elmúlt évtizedről az is elmondható: csaknem ugyanannyian rendelkeztek személyi kölcsönnel, mint lakáshitellel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!