Android logó okostelefonon kézben
Fotó: Shutterstock

Féltik az abortuszra jelentkezőket a Google adatgyűjtésétől

Az Egyesült Államokban több tucat demokrata politikus arra kéri a Google-t, hogy hagyjon fel az adatgyűjtéssel a felhasználók tartózkodási helyéről, mert szélsőjobboldaliak ezt kihasználhatják. Attól tartanak, hogy adatokhoz juthatnak az abortuszra jelentkezőkről.


A Google jelenlegi mobiltelefon adatgyűjtési gyakorlata, amelynek során a demokraták szerint szükségtelenül gyűjtik és tárolják az információt a felhasználók tartózkodási helyéről, aggodalomra adhat okot.

Utánuk mennek

A 42 demokrata szenátor és képviselő által aláírt levélben úgy fogalmaznak: „szélsőjobboldali extrémisták” arra használhatják az információt, hogy „utánamenjenek” az abortuszra jelentkezőknek. Az aláírók között van többek között Bernie Sanders volt elnökjelölt is. A levelet Sundar Pichai Google-vezérnek címezték.

Arra kérik a tech céget, hogy változtasson adatgyűjtési és -tárolási gyakorlatán, és szükségtelen információkat ne gyűjtsön, a nem csoportos adatokat pedig ne tárolja az egyéni felhasználókról, sem beazonosítható, sem anonim formában.

Kiszivárgott hírek szerint az amerikai legfelsőbb bíróság heteken belül megváltoztathatja az 1973-as, úgynevezett Roe v. Wade döntést, amely szövetségi szinten garantálta az abortuszhoz való jogot. Ha ez megtörténik, a terhességmegszakítás az USA 23 államában illegálissá válhat. Arról, hogy a nagy cégek erre hogyan készülnek, itt írtunk.

Máshogy is lehet

Ennek kapcsán merültek fel azok az aggodalmak, hogy a helyadatok alapján kideríthető, ki járt abortuszklinikán. Korábban 16 demokrata szenátor azt kérte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól: biztosítsák az adatvédelmet azok számára, akik más államokban jelentkeznek abortuszra, ha a tiltás bekövetkezne.

A demokrata politikusok szerint a Google gyűjti a legrészletesebb információt az Android okostelefonokon keresztül. Azt állítják, hogy a gyűjtés megtörténik, „tekintet nélkül arra, hogy használják-e a telefont, vagy éppen milyen appot nyitott meg a felhasználó”.

Szerintük az Apple esete bizonyítja, hogy van megoldás a problémára. Azok az amerikaiak, akik megengedhetik maguknak, hogy iPhone-t használjanak, nagyobb biztonságban tudhatják a magánéletüket, mint azok a tízmilliók, akik Androidot használnak

– írják.

Ne hagyd ki!