Árverési furcsaságok
Fotó: Shutterstock

Pénzt kiadni ilyenekért? 10 meghökkentő árverés

Összeállítottunk egy listát a legfurcsább tárgyakról, amelyeket valaha árverésen kínáltak eladásra. Elképesztő, hogy az emberek mi mindenre képesek sok-sok pénzt elkölteni!


1. II. Erzsébet királynő esküvői tortája

Nagy-Britannia uralkodója a napokban ünnepelte trónra lépésének hetvenedik évfordulóját. Biztosak lehetünk abban, hogy a jeles nap alkalmából ünnepi torta is került a királyi család asztalára. Ha abból valaki meg tudott szerezni egy szeletet, az megcsinálta a szerencséjét, már amennyiben hajlandó néhány évtizedet várni. 2013-ban ugyanis 560 fontért (a jelenlegi árfolyamon számolva ez negyedmillió forintnak felel meg) talált vevőre az a tortaszelet, amely II. Erzsébet királynő 65 évvel korábban tartott esküvőjén szolgáltak fel. Meglehetősen magas ár ez egy olyan „tárgyért”, amelyet nem lehet megenni. Ráadásul felmerül a kérdés: a boldog vevő hogyan tárolja és egyátalán mihez kezd szerzeményével?

2. Brad Pitt és Angelina Jolie lélegzete

A pár éppen válófélben van, ám néhány évvel ezelőtt még a világ első számú álompárjaként tekintett rájuk mindenki. Nem is csoda, hogy a rajongók igyekeztek bármit megtenni, hogy szert tehessenek a közbeszédben csak Brangelinaként emlegetett pároshoz köthető egy-egy emléktárgyra. A legszemfülesebb közülük minden bizonnyal az az ismeretlen lehetett, amelyik valahogyan összegyűjtötte Brad Pitt és Angelina Jolie lélegzetét, majd 2010-ben árverésre bocsátotta az ezt tartalmazó üveget. Ennél is meglepőbb azonban, hogy ezt 340 fontért (mai áron 155 ezer forint) meg is vette valaki. De vajon mit kezdett vele?

3. Justin Timberlake maradék pirítósa

Az énekes és színész mostanság kevesebbet szerepel, ám a 2000-es években karrierje csúcsán járt, óriási volt az érdeklődés minden lépése iránt. Az őrületet kihasználva egy ismeretlen megszerezte a híressége maradék bundáskenyerét, majd 2000-ben az eBayen el is árverezte, méghozzá 1025 dollárért (mai áron ez 375 ezer forint). A kérdés csak az, vajon valóban Justin Timberlake majszolta-e a féltve őrzött kenyérszeletet, vagy csak átverés az egész?

4. Egy falra ragasztott banán

Manapság szinte bármire rá lehet fogni azt, hogy ez bizony művészet. De hogy miért ért meg valakinek 120 ezer dollárt (43,8 millió forint) a Banana Taped To A Wall címet viselő „műalkotás”, azt nehéz megérteni. Az ugyanis pontosan az, amit a címe sugall: egy banán szigetelő szalaggal a falra ragasztva. A vételár már csak azért is tűnik irreálisnak, hiszen a banán azóta minden bizonnyal elrohadt, így a nagy mű tulajdonképpen megsemmisült.

5. Az önpusztító festmény

Ha már modern művészet és múlandóság. Az ismeretlen, ám rajongott kortárs művész, a graffiti-ivel világhírűvé vált Banksy Lány a szív alakú lufival című alkotásáért 1,4 millió dollárért (511,1 millió forintot) adtak egy aukción. Ám miután elkelt, a képet elkezdte ledarálni a művész által a díszes keretébe elrejtett iratmegsemmisítő gép. Az alkotás teljes pusztulását sikerült ugyan megakadályozni, ám az újdonsült vevő öröme nem lehetett felhőtlen.

6. John Lennon WC-je

Ki ne ismerné John Lennont, a Beatles alapítóját, társénekesét, producerét és gitárosát? Munkássága nem csak a könnyűzenét, de bátran állíthatjuk, hogy az egész világot átformálta. Hát ki ne szeretne birtokolni legalább egy apróságot a legendából? Na de akkor is, ha a szóban forgó tárgy egy vécécsésze? Biztosan van legalább egy olyan ember a Földön, aki erre a kérdésre határozott igennel felel és hajlandó volt rá pénzt is áldozni! Méghozzá nem kevesebbet, mint 15 ezer dollárt (5,4 millió forintot)! De vajon emberünk mihez kezdett friss szerzeményével? Használja? Vagy csak őrizgeti a szekrényében?

7. Elvis használt alsóneműje

John Lennonhoz mérhető világsztár Elvis Presley is, így a felhajtás is ugyanakkora, mint a Beatles alapító esetében. A rajongók szinte mindenért hajlandóak pénzt adni, ami a Király személyéhez köthető. Azaz csak majdnem mindenért. Az aukciókon ugyanis felbukkant egy szemmel láthatóan használt alsónadrág, melynek tulajdonosa azt állította, hogy az alsóneműt Elvis Presley viselte. Hogy ez igaz vagy sem, azt nehéz lenne igazolni. Talán ezért nem adott érte senki sem egy árva centet sem.

8. Churchill műfogsora

Van azonban egy másik, Elvis alsónadrágjához hasonlóan nem túl bizalomgerjesztő tárgy, amellyel sokat kaszált egykori tulajdonosa. Ez pedig nem más, mint Churchill műfogsora. A nácik elleni háborút megnyerő és a hírhedt vasfüggönyös beszédet mondó brit miniszterelnök fogsorát 15 200 fontért (6,9 millió forint) árverezték el. Ha azt vesszük, hogy a tárgy a XX. század több sorsfordító eseményénél is jelen volt, akkor ez az ár talán nem is olyan sok érte…

9. Egy mesterséges intelligencia által készített festmény

Sokan tartanak a mesterséges intelligenciától (MI) amiatt, hogy az előbb utóbb okosabb lesz egy embernél, így az emberi faj fölé kerekedhet. Ha hiszünk ebben az elméletben, akkor rossz hír lehet, hogy az MI festeni már jobban tud egy átlagembernél. A „műalkotás” meglehetősen komor hangulatúra, már-már hátborzongatóra sikeredett, ám ez nem tartotta vissza azt a vevőt, aki egy aukción 432 500 dollárt (157,9 millió forintot) perkált ki érte.

10. Egy charolais tenyészbika

Világszerte rendeznek olyan árveréseket, ahol értékes tenyészállatok kerülnek kalapács alá. Franciaországban különösen népszerűek az ilyen események, ahol az ottani charolais húsmarhafajta legszebb egyedeire lehet licitálni. Idén februárban például 70-80 bikát bocsátottak áruba. Közülük a legdrágább nem kevesebb, mint 27 ezer euróért (10,5 millió forintért) talált vevőre, az átlagár pedig 4-4,5 ezer euró (1,5-1,7 millió forint) körül alakult. Korábban azonban volt olyan jószág is, amelyet végül 37400 euróért (145,8 millió forintért) adtak el egy aukción. A hatalmas összeget végül nem is egy, hanem összefogva 11 farmer fizette ki.

A többi aukcióra bocsátott tárgy esetében nem volt alkalmunk kideríteni, miért fizetett értük vevőjük sokszor irreálisnak tűnő összeget, ám a charolais marhák esetében szerencsénk volt. Felkerestük ugyanis az ilyen jószágokat tartó NPK Charolais Farm Kft. társtulajdonosát, Nagy Pált, hogy magyarázza el nekünk miért éri meg több száz millió forintnak megfelelő összeget kiadni egyetlen tenyészállatért? A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az állattenyésztésben oka bizonytalanság. Például egy tehén évente egy borjút ellik, amelyet két éves korában vesznek tenyésztésbe és csaknem egy év múlva borjadzik le először. Ennyi idő kell tehát ahhoz, hogy kiderüljön, érdemes-e tovább tenyészteni vagy sem? A bizonytalanság azonban csökkenthető, ha az apa olyan bika, amelyik felmenői ismertek, amelyiket úgynevezett teljesítményvizsgáló állomásokon már minősítettek.

Ha jó bikát vesz egy gazda és azzal fedezteti a teheneit, annak hosszú évekig látható nyoma marad egy tenyészetben

– magyarázza Nagy Pál, aki elismerte: a kőkemény gazdasági szempontokon felül a tenyészetek közötti rivalizálás és az aukció hevessége is szerepet játszik a leütési ár kialakulásában. A szép az egészben az, hogy egy rekordáron eladott bika sem mindig hozza azt, amit a tenyésztők várnak tőle, így a befektetett tőke megtérülése korántsem biztos. Hiába, ilyen a természet! – tette hozzá Nagy Pál.

The Conversation

Ne hagyd ki!