Dániában megszűntek a bankrablások
Fotó: Shutterstock

Ez a tuti megoldás a bankrablók ellen

Dániában tavaly egyetlen bankrablás sem volt a készpénz fokozatos térvesztésének köszönhetően.


Az ezredfordulón még 221 fegyveres bankrablást jelentettek a skandináv országból, ezek száma 2017 óta évi tíz alatt maradt, 2021-ben egyetlen ilyen bűncselekmény történt, míg 2022-ben már egyet sem követtek el, írja az MTI.

A készpénzforgalom már évek óta fokozatosan veszít jelentőségéből a kártyás, illetve mobiltelefonos alkalmazásokkal történő fizetések javára Dániában is. A trendet a koronavírus-járvány is felerősítette. Ebből következően a pénzintézetekhez tartozó bankfiókok sem rendelkeznek jelentősebb készpénzkészletekkel.

A dán központi bank tavaly márciusban közölte, hogy 2021-ben a készpénzes fizetések a vásárlások alig 12 százalékát tették ki, míg 2017-ben ezek aránya még 23 százalék volt. A bankszövetség üdvözölte a most bejelentett fejleményt, megemlítve azt is, hogy a bankrablások "jelentős érzelmi megterhelést jelentettek az érintett alkalmazottaknak".

A rablók kezdetben a pénzautomaták feltörésére álltak át, de a megfigyelési és a műszaki biztonsági eszközöknek köszönhetően felkopott az álluk. A bűnözők az utóbbi években inkább online csalásokkal próbálkoznak.

Ne hagyd ki!