Az Amazon csaknem két éven át egy lyukas garast sem fizetett szövetségi adóként az Egyesült Államokban. Az elnök ezt elégelte meg.


Joe Biden a gazdagok megadóztatása után az adóoptimalizálásban jeleskedő multinacionális cégeket is célba vette. Az Egyesült Államokban a korábbi 21-ről 28 százalékra emelték a vállalatok szövetségi költségvetésbe befizetendő adójának kulcsát, egy másik kulccsal pedig az adózási kiskapukat próbálják bezárni. Az elnök az Amazont sajtótájékoztatóján külön kiemelte, mint olyan óriásvállalatot, amely a 2019 -et megelőző két évben az országban nem adózott, profitját külföldre vitte az ottani, kedvezőbb adóterhelés miatt. Biden szerint a Fortune 500 listáján (az USA 500 legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságai) 91 olyan cég szerepel, amely az Amazonéhoz hasonló utat választott.

Hozzátette, nem az a célja, hogy megbüntesse az Amazont, de egyszerűen etikátlannak tartja, hogy például a tűzoltók vagy a tanárok arányaiban több adót fizetnek be, mint egy gigacég.

Az Amazon visszavág

Az Amazon nem hagyta szó nélkül az elnöki kritikát. Jay Carney, a vállalat alelnöke, aki korábban a Fehér Ház szóvivőjeként dolgozott még Barack Obama elnöksége alatt, védelmébe vette a céget, a védekezést pedig a kedvezményes adózást biztosító kutatási és fejlesztési (K&F) rendszerre alapozta.

Ha a K&F rendszerében hagytak egy kiskaput, akkor az valószínűleg szánt szándékkal került oda, nem más, mint a Kongresszus által. A K&F adózási forma 1981. óta van érvényben, azóta tizenötször hosszabbították meg, méghozzá kétpárti támogatottsággal, 2015-ben pedig véglegesítették, amikor Barack Obama hivatalosan is törvénybe iktatta.

- írta a Twitter oldalára Jay Carney.

További cégek is nehezményezik a tervezett adóemelést, baklövésnek tartják a Donald Trump által 2017-ben még 35 százalékról levitt szövetségi teher súlyosbítását. A megemelt, 28 százalékos szövetségi adókulcs egyébként a legalacsonyabb a II. Világháború óta.

Nem az első

Joe Biden korábban is megpiszkálta már az Amazont. Először 2019-ben kritizálta a céget az alacsony adózás és az adóparadicsomok használata miatt, alig egy hónapja pedig üzenetértékű nyilatkozatot tett, megjegyezve, hogy az Amazon dolgozói a rossz körülmények és megfeszített munka miatt szakszervezet létrehozására törekednek, amit az Amazon és Jeff Bezos nem igazán néz jó szemmel.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!