Bill Gates is megszólalt a koronaavírusról

Idén még nem tér vissza az élet a normális kerékvágásba, mert a fejlődő országok elég rosszul állnak az oltási kampánnyal. Így látja a milliárdos.


A koronavírus elleni védőoltásoknak köszönhetően valamikor a jövő év, azaz 2022 végén térhet vissza az élet a normális kerékvágásba Bill Gates szerint. A Microsoft alapítója a lengyel Gazeta Wyborcza című lapnak nyilatkozott.

Gates hihetetlen tragédiának nevezte a járvány miatt kialakult egészségügyi válságot, amelyben az egyetlen jó hírt az oltások jelentik. Ugyanakkor a vakcinák nagy mennyiségben feltehetően csak az idei év végére jutnak el a fejlődő országokba, véleménye szerint ezért csúszhat a nyitás.

Bill és Melinda

Bill Gates és a felesége, Melinda Gates a nevüket viselő alapítványon keresztül eddig legalább 1,75 milliárd dollárt adományozott a járvány elleni globális küzdelemre. A pénzből vakcinák, diagnosztikai módszerek és lehetséges gyógymódok kifejlesztését is támogatták. Melinda Gates korábban szintén azt mondta, legjobb reményei szerint is csak 2022-re kerül elérhető közelségbe a nyájimmunitás.

Jelen állás szerint a virológusok azon a véleményen vannak, hogy a koronavírus nagy valószínűséggel endémiás járvánnyá fog alakulni: ez annyit tesz, hogy lényegében olyan lesz, mint az influenza, nem fog eltűnni az éltünkből. Hullámokban fog jelentkezni, viszont jóval kisebb mértékben fogja éreztetni hatását, mint az elmúlt évben. Az egészségügyi szakértők szerint még hónapokat, de inkább éveket kell várnunk arra, hogy ezt elérjük a nyájimmunitással

-fogalmazott.

Klímaváltozás és bioterrorizmus

A szoftvermilliárdos nemrégiben interjút adott a Veritasium nevű Youtube-csatornán, ahol megkérdezték tőle, szerinte a pandémia leküzdése után milyen egyéb veszélyek leselkedhetnek még az emberiségre? Bill Gates válasza:

Az egyik a klímaváltozás. Minden évben ez nagyobb halálozási számot hozna, mint amit a pandémia során tapasztalunk. A másik dolog, amiről az emberek nem szeretnek beszélni az a bioterrorizmus, vagyis az, ha valaki szándékosan létrehoz egy vírust, hogy kárt okozzon vele. Ez azt jelenti, hogy nagyobb az esély arra, hogy belefutunk egy ilyenbe, mint egy olyan pandémiába, mint a mostani


Ne hagyd ki!