Az Amazon drónjának korábbi verziója

Az Amazon drónjának korábbi verziója

Fotó: Shutterstock

Kilenc év rákészülés után itt az Amazon nagy dobása

Az Amazon is belevág a drónos házhozszállításba: már az idén lehet légi úton kézhez kapni csomagokat a kaliforniai Lockefordban. Az Amazon sokáig kísérletezett, mire megszületett a megfelelő drón.


A Prime Air szolgáltatásban az árut a hagyományos módon kell megrendelni, majd kiszállításkor a szerkezet leereszkedik a megrendelő udvara fölé, lebeg, elereszti a csomagot, aztán pedig elrepül.

Hatszögletű szerkezet

Az Amazon közlése szerint a szállító drónok „érzékelő és elkerülő” rendszerük révén észlelik az álló és mozgó tárgyakat, így nem fognak emberekbe, háziállatokba, más repülő járművekbe ütközni. A drónok képesek korrigálni az útvonalukat, ha az útjukban észlelnek valamit, amikor pedig végül leereszkednek a megrendelő otthonához, megbizonyosodnak afelől, hogy a környező terület üres a landoláshoz.

Az Amazon több mint kéttucat prototípust épített a Prime Air életre hívása óta. A projekt terveit először 2013-ban jelentették be, márciusban pedig 1300 tesztvásárlót kerestek a drónok kipróbálásához. A szolgáltatási korábban csak Oregonban tesztelték, egy maroknyi vásárlónál.

A legutóbbi dróntípus hatszögletű a jobb stabilitás érdekében, a propellereket pedig kimondottan úgy tervezték, hogy minimalizálják az általuk kibocsátott nagyfrekvenciás hanghullámokat.

Nem megy simán

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) még 2020-ban zöld utat adott az Amazon drónos szállításának, ennek ellenére a szolgáltatás bevezetése nem megy simán. Márciusban az Insider azt írta, a megelőző 13 hónapban nyolcszor mondták fel a szolgálatot az Amazon tesztdrónjai. Az egyik például húszhektáros bozóttüzet okozott Oregonban. Utána a cég kiemelte, hogy a legfontosabb számukra a biztonság, addig folytatják a fejlesztést, amíg szükséges.

A rivális Walmart már két éve megkezdte drónos próbaszolgáltatásait, amelynek során például Covid-teszteket és alapvető háztartási cikkeket repített a megrendelőkhöz. Idén ezt kiterjesztik, így már 4 millió amerikai háztartást lesznek képesek drónnal elérni.

Az Amazon egyelőre nem árult el részleteket, de a drónos házhozszállításért a Walmart 3,99 dollárt (1400 forintot) számol fel. Náluk a maximum rendelhető súly 10 fontnyi, vagyis körülbelül 5 kiló. Arról, hogy milyen furcsaságokat rendeltek a Walmartból drónnal, vagyis sürgősségi kiszállítással, itt lehet olvasni.

The Conversation

Ne hagyd ki!