Hosszú ideig tarthat a kilábalás, különösen Ukrajna esetében
Fotó: Shutterstock

Számolgatják, mikorra térhet magához az ukrán és orosz gazdaság

Az ukrán gazdaság helyreállításához különösen sok időre lesz szükség, de az oroszoknak sem fog menni egyik napról a másikra.


Lassú lesz a kilábalás

2037-ig nem valószínű, hogy talpra fog állni az ukrán gazdaság, ez lehet a legoptimálisabb céldátum – írja az Economist Intelligence Unit jelentésére hivatkozva az Infostart.hu.

A várhatóan hosszú kilábalás mögött elsősorban a számos halálos áldozat és a romokban lévő ukrán infrastruktúra áll. A háború kitörése előtt a szakértők egyébként 3,3 százalékos gazdasági növekedést vártak Ukrajnától az idén, ezt az előrejelzést azonban mostanra 46,5 százalékos visszaesésre módosították.

A szakemberek Oroszországra vonatkozóan is megváltoztatták a prognózisukat. Az orosz gazdaságot leginkább a nyugati szankciók rogyaszthatják meg, és csak kisebb mértékben a háború költségei. Az eurázsiai országban a korábban jósolt 2,6 százalékos növekedés helyett 10,1 százalékos GDP-csökkenéssel kalkulálnak a szakemberek 2022-ben.

„A szankciók miatt a rubel árfolyama zuhanni kezdett, ami felerősítette az inflációt és a háztartások vásárlóerejét is csökkentette. A beruházások hatalmas tőkekiáramlások és a bizalom csökkenése közepette csökkenni fognak, akárcsak az olajexport. Az utóbbit az okozza, hogy egyes kereskedők elkerülik az orosz olajat, egyes országok tilalmat vezetnek be az orosz energiaimportra, ami tovább fogja nyomni a növekedést. Oroszország Kína támogatását fogja keresni, de ez csak részben fogja kompenzálni a nyugati cégek távozását"

– írja az elemzés. A várakozások alapján Oroszország gazdaságának a mérete egyébként 2025-re érheti el a háború előtti szintet.

Azonban nem csak Kievet és Moszkvát érinti súlyosan a háború, hanem Európa legtöbb országára hatással van. Mindezek fényében a szakemberek 4 százalékról 3,3 százalékra módosították például az eurozóna államainak várható idei növekedését is.

Éjszaka vetnek ez ukrán gazdák, hogy legyen mit betakarítani

A szakemberek Ukrajnára vonatkozó előrejelzésével egybecseng az az ukrán mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos hírünk is (ITT olvashatod), amely jól mutatja a gazdaság jelenlegi állapotát.

A (korábbi) ukrán mezőgazdasági miniszter szerint az ukrajnai mezőgazdászok jelenleg éjjel vetnek, azért, hogy ne maradjon ki az idei termés, de így várhatóan a korábbi 15 millió hektár helyett csak 7 millió hektár termőföldet tudnak megművelni.

Néhány nappal ezelőtt Roman Lescsenko agrárminiszter lemondott, ami összefüggésben lehet a háború miatt kialakult, valószínűleg katasztrofális mezőgazdasági szezonnal keleti szomszédunknál.


Ne hagyd ki!