Tagállami és EU-s zászlók
Fotó: Shutterstock

A magyarok többsége akkor is az EU-ban maradna, ha Orbán kilépne

A Medián közvéleménykutató a Huxit-ról is megkérdezte a lakosságot az Európai Unió támogatottságát felmérő kérdőívében. Elég egyértelmű, hogy a döntő többség mire voksolna.


A magyar lakosság elsöprő, csaknem 90 százalékos többsége az ország EU-tagsága mellett van, és ez pártállástól majdnem függetlenül igaz: egyedül a Mi Hazánk Mozgalom szavazói körében kisebb a támogatás, de ebben a körben is meghaladja a kétharmadot - derül ki a Medián kutatócég friss felméréséből. Az eredményeket ismertető Portfolio.hu azt írja, egy, a Magyarország uniós tagságával kapcsolatos feltételezett népszavazásra is rákérdeztek a kutatók.

Ezt azzal indokolták, hogy a szinte egységes társadalmi támogatás ellenére egyre gyakrabban fogalmazódik meg az aggodalom, hogy a szélesedő konfliktusok nem fognak-e oda vezetni, hogy akár a kilépésünk is napirendre kerülhet.

Erre a magyar társadalom minősített többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana, és csaknem kétharmad még akkor is az EU-ban maradásunkra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna. A kormánypárti szavazók kétharmada voksolna a maradásra, és közülük is minden második (55 százalék) a miniszterelnökkel szemben is kitartana az álláspontja mellett. Az európapártiság leginkább az iskolai végzettséggel függ össze, a magasabban képzettek jobban ragaszkodnak az EU-tagsághoz.


Ne hagyd ki!