Végső búcsút vesz egy gyászoló ember a koronavírus-járványban elhunyt szerettétől, akit koporsóban temetnek Hongkongban.
Fotó: Shutterstock

Koporsóhiányban szenved Hongkong a járvány miatt

Hongkong idei leghalálosabb koronavírus-hulláma ezidáig már több mint 6000 emberéletet követelt. Olyan súlyos a helyzet, hogy a terület kezd kifogyni a koporsókból-írja az apnews.A rendelkezésre álló hely hiánya és a koronavírus-járvány alatt drasztikusan megugrott halálesetek száma miatt a hamvasztás elterjedt temetkezési szokássá vált az elmúlt két évben Hongkongban. A hagyományos, az urnákhoz és a hamvasztáshoz használt koporsók jellemzően fából, illetve különböző fa helyettesítő anyagokból készülnek. A megnövekedett igények és az alapanyag szűkössége miatt azonban hiány alakult ki a koporsókból, ami lassítja a temetkezési folyamatokat.

Ugyan a helyi hatóságok gőzerővel azon dolgoznak, hogy orvosolják a problémát, és a családtagok békében eltemethessék szeretteiket, a Hongkongba újonnan beszállított koporsók mennyisége egyszerűen nem tudja tartani a lépést az új halálesetek számával.

Jelenleg hetente nagyjából 1200 koporsó érkezik.

Vegyes fogadtatás

A hongkongi piacon a közelmúltban olyan vállalatok „bukkantak fel”, amelyek más lehetőségeket, például környezetbarát kartonkoporsókat kínálnak a gyászoló embereknek.

Egyebek között ilyen a LifeArt Asia, amely újrahasznosított farostból készült kartonkoporsókat készít és forgalmaz. A Hongkong déli kerületében található aberdeeni gyárában naponta akár 50 darabot is le tud gyártani.

Wilson Tong vezérigazgató azonban kifejtette, hiába kínálnak teljesen működőképes alternatívát, nagyon sokan még mindig ódzkodnak a kartonkoporsók használatától. Sokan úgy gondolják, szégyenletes és tiszteletlenség az úgynevezett „papírkoporsókba” temetni szeretteiket.

A cég tájékoztatása szerint a hamvasztás során elégetett koporsói 87%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a fából vagy fahelyettesítőkből készült darabok. A LifeArt koporsói nagyjából 10,5 kilogrammot nyomnak, és akár egy 200 kilogrammos testet is elbírnak.

A környezetbarát koporsók különböző mintákkal teljesen személyre szabhatók, így vallási szertartásokra is felhasználhatók.

Nagy a baj

Hongkongban az elmúlt héten átlagosan naponta 200 halálesetet regisztráltak. A ravatalozók annyira leterheltek, hogy már kénytelenek ideiglenes hűtőkonténereket használni a testek tárolására.

Az aggasztó körülmények közepette a Forget Thee Not nonprofit szervezet 300 kartonkoporsót vásárolt, amelyet kórházaknak és rászorulóknak ajánlott fel.

Régóta támogatjuk a környezetbarát és személyre szabott temetéseket. Most azt tapasztaljuk, hogy Hongkongnak több koporsóra van szüksége. Nincs elég koporsó a holttestek számára a kórházainkban

-vázolta fel Albert Ko, a Forget Me Not igazgatótanácsának tagja.

Hozzátette, sok olyan idős ember jelentkezett hozzájuk, akik pozitívan fogadták az „ökokoporsók” ötletét.

Ne hagyd ki!