Egy kapucnis nő éppen behackeli magát egy rendszerbe, hogy letitkosítsa az adatokat és váltságíjat követeljen, egy telefon és egy másik laptop is látható a képen
Fotó: Shutterstock

Százmilliókat loptak össze a lekapcsolt ukrán hackerek

Az ukrán bűnüldöző szervek lekapcsoltak egy hackercsapatot, amelynek tagjai több mint 50 vállalatot összesen csaknem egymillió dollárral, azaz nagyjából 310 millió forinttal károsítottak meg.Családi biznisz

A rendőrök azonosították a banda vezetőjét is, egy 36 éves kijevi férfit, akinek felesége és három másik ismerőse is tagja volt a hackercsoportnak. Módszerükről egyelőre annyi ismert, hogy vírust tartalmazó e-mailek segítségével feltörték áldozataik rendszereit, titkosították adataikat, majd váltságdíjat követeltek a dekódoló kulcsokért cserébe. Ezt nevezik ransomware támadásnak.

Az összegeket kriptovalutákban kapák meg, amelyeket az Ukrajnában betiltott online fizetési szolgáltatások és fiktív személyazonosságok révén mostak tisztára. A ransomware támadások mellett egyedi VPN-szolgáltatásokat is nyújtottak, amelyeket kihasználva más hackerek is követhették „példájukat”. A csapat egyik tagja bankkártyaadatokat is eltulajdonított, a kinyert adatokat felhasználva különböző termékeket vásárolt online webshopokon keresztül, amelyeket szinte azonnal tovább értékesített. Ez az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy az ellopott kártyákon lévő pénzeszközöket készpénzre váltsák.

A rendőrség kilenc embert állított elő, a razziában autókat, számítógépes berendezéseket, bankkártyákat és pendrive-okat foglaltak le.

A gyanúsítottak ellen pénzmosás, számítógépes rendszerekbe és hálózatokba való beavatkozás, valamint rosszindulatú szoftverek létrehozása, használata, terjesztése és értékesítése miatt indult büntetőeljárás.

Célpontjaik között egyesült államokbeli és európai vállalatok is megtalálhatók.

Mindig van egy nagyobb hal

Az egyre sokasodó kibertámadásokkal párhuzamosan a lekapcsolt hackerek száma is drasztikusan nőtt az elmúlt hónapokban. Október elején az ukrán bűnüldöző szervek tartóztattak le egy 25 éves hackert is, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 46,5 milliárd forinttal károsított meg.

A hatóságok nem nevezeték meg az elfogott hackert, de az kiderült a rendőrségi tájékoztatásból, hogy adathalász módszereket és speciális szoftvereket használt, amelyek lehetővé tették számára a távoli asztali elérést. Az áldozatai között világhírű energetikai és turisztikai cégek is szerepelnek. A bűnözőt az USA, Franciaország, az Europol és az Interpol segítségével kapták el.

A rendőrök házkutatást is tartottak, számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, járműveket és több mint 360 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le. Továbbá 1,3 millió dollár értékű kriptovalutát zároltak a támadó digitális pénztárcájában.

Novemberben pedig az Interpol adott hírt az Operation HAEICHI-II nevű négy hónapos nemzetközi műveletéről, amelyben 20 országban összesen 1003 hackert tartóztattak le. Az anyagiakat tekintve csaknem 27 millió dollárt, azaz nagyjából 8,4 milliárd forintot foglaltak le, és hozzávetőlegesen 2350 bankszámlát zároltak.

Ne hagyd ki!