Narancssárga, vertikális számsorok előtt áll egy piros pulcsis hacker, a kapucniját fogja, maszkban van, a szeme két x, a szája össze van varrva
Fotó: Pixabay

Gigarazzia: egyszerre több mint 1000 hackert kapcsoltak le

Az Interpol nagyszabású nemzetközi akciójában 1003 kiberbűnözőt tartóztattak le. A bűnüldöző szervek több millió dollárt foglaltak le, és több ezer bankszámlát zároltak.Nemzetközi hadművelet

Az Operation HAEICHI-II nevű négy hónapos művelet idén júniusban kezdődött, és összesen húsz országot érintett: Angolát, Brunei-t, Kambodzsát, Kolumbiát, Kínát, Indiát, Indonéziát, Írországot, Japánt, Dél-Koreát, Laoszt, Malajziát, a Maldív-szigeteket, a Fülöp-szigeteket, Romániát, Szingapúrt, Szlovéniát, Spanyolországot, Thaiföldet és Vietnámot.

Az anyagiakat tekintve, csaknem 27 millió dollárt, azaz nagyjából 8,8 milliárd forintot foglaltak le, és hozzávetőlegesen 2350 bankszámlát zároltak.

Az Interpol közleménye szerint a HAEICHI-II-ben legalább tíz új bűnözési módot azonosítottak, ami a számítástechnikai bűnözés fejlődő természetére utal.

Csak óvatosan

A nyomozók figyelmeztettek, hogy a kiberbűnözők manapság előszeretettel vadásznak a népszerű sorozatok rajongóira. Remek példa erre a Netflix bombasikere, a Squid Game. A szakemberek több száz trójai vírussal fertőzött alkalmazást azonosítottak, amelyek a Squid Game képében tetszelegtek. Telepítés után ezek az appok képesek a felhasználók nevében prémium, fizetős szolgáltatásokat rendelni, valamint hozzáférnek az SMS-ekhez, névjegyekhez, és szinte minden érzékeny információhoz, amit a telefonon tárol a tulajdonos.

Az Interpol külön kiemelte az egyik kolumbiai textilgyártó cég példáját, amely egy úgynevezett BEC (Business Email Compromise) támadásnak esett áldozatul. Az elkövetők a cég jogi képviselőjének adták ki magukat, és különböző okokra hivatkozva összesen 16 millió dollárral károsították meg a gyártót. Az Interpolnak hála, a kicsalt összeg 94 százalékát vissza tudták szerezni, így a cég megmenekült a csődtől.

Egy másik esetben egy szlovén céget vertek át hasonló módszerekkel, ott 800 ezer dollárt csaltak ki a bűnözők. Az Interpol ezt az összeget teljes egészében vissza tudta szerezni.

A hűvösre került bűnözők befektetési csalásokban, online pénzmosásban, illegális online szerencsejátékokban és romantikus csalásokban vettek részt.

Ne hagyd ki!